Niške arhitekte projektovale jednu od šest najlepših kuća u Evropi 1Foto: KontraStudio

Arhitekte iz “KontraStudija” projektovale su fasadu porodične kuće u Nišu, koja se prema oceni žirija na takmičenju za najlepšu fasadu Evrope “Life Challenge 2022”u Valensiji, našla među šest najlepših u Evropi.

Projekat “House i73”, koju su uradile arhitekte iz Niša, jedini je projekat iz Srbije koji je ušao u uži izbor.

“U kategoriji porodična kuća, od 67 selektovanih projekata, bilo je šest finalista među kojima i izvedeni objekat “KontraStudija”. Pobedio je projekat iz Irske, ali smo zadovoljni smo što se našli u užoj selekciji u veoma jakoj konkurenciji u Evropi”, priča Zoran Nikolić, jedan od arhitekata.

Prema njegovim rečima, u tom španskom gradu su bili značajni biroi u evropskoj arhitekturi.

„Kolega Miroljub Stanković i ja smo imali tu čast da predstavimo naš projekat u veoma  atraktivnom objektu “Hemisferic” koji je projektovao Santijago Kalatrava, kaže Nikolić.

Kuća koju su projektovali niški arhitekti namenjena je petočlanoj porodici sa psom i izgrađena je prošle godine.

“Dugačka ulična fasada je projektovana sa minimalnim brojem otvora, što objektu daje skulpturalni karakter. Jedinstveni element fasade je obloga aluminijumskih profila u drvenoj šari u vidu pokretnih roletni u zoni glavne spavaće sobe. Kako je kuća spolja horizontalno podeljena, u unutrašnjosti je vertikalno povezana dvospratnim prostorom u kuhinjskom delu, betonskim stepeništem i mostom na spratu, što stvara specifičan unutrašnji ambijent, netipičan za porodične kuće”, navodi se na sajtu ovog međunarodnog arhitektonskog takmičenja.

Ova kuća je netipičnog je dizajna, zatvorena je prema ulici, u dvorištu ima bazen. Plafoni i podovi su jednobojni i osvetljeni lamarhperijama.

Na konkursu u Valensiji arhritekte su se takmičile u kategorijama- porodična kuća, stambena zgrada, nestambeni objekat, termalna obnova, istorijska obnova i zadivljujuća tekstura.

KontraStudio, inače, postoji  od 2006. godine i do sada su njihove ahritekte osvajale značajne nagrade i priznanja.

“Nagrađeni smo Velikom nagradom Trijenala arhitekture u Nišu 2009. i 2015, Prvom nagradom  Ceresit Facade Award 2015 u Minhenu, Nagradom za athitekturu Salon arhitekture u Beogradu 2016. godine I BIG SEE Architecture Award Winner, Ljubljana 2022”, navodi Nikolić.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari