Niški Zavod za sudsku medicinu pregledao učenika Specijalne škole "Bubanj" za koga otac tvrdi da je seksualno zlostavljan 1Foto: Sajt Specijalne škole Bubanj

Više javno tužilaštvo u Nišu ispituje informacije o navodnom višestrukom seksualnom zlostavljanju dečaka (17) u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ od strane njegovog vršnjaka, koje je policiji prijavio dečakov otac D. N, potvrđeno je Danasu.

Otac dečaka optužuje školu da od samog početka zataškava slučaj i boji se da će to činiti i u postupku koji je započeo.

U VJT su kazali da su naložili telesni pregled ovog učenika u niškom Zavodu za sudsku medicinu, a da im izveštaj o rezultatima pregleda još nije dostavljen, kao i da su preko policije prikupljena obaveštenja i izveštaj stručnog tima Specijalne škole o slučaju.

Nisu, međutim, odgovorili na pitanje Danasa zašto je naložena ova vrsta pregleda u Zavodu kada je, po rečima oca, dečak seksualno zlostavljan od početka oktobra do sredine novembra ove godine, te su preostali fizički tragovi upitni.

“Taj pregled u Zavodu je obavljen 1. decembra, a neki mediji su objavili da je navodno pokazao da moj sin nema fizičke povrede. Ukoliko je to tako, pretpostavljam da je razlog to što je od zlostavljanja do pregleda prošlo dosta vremena. Tom prilikom je uzet i bris, i rezultate analize još čekamo. Neću odustati od isterivanja istine, a krivac za seksualno i fizičko zlostavljanje i psihičku traumu mog sina mora da odgovara. Neću odustati ni zbog druge dece, jer, koliko sam čuo, ovo i nije prvi ovakav ili sličan slučaj u ovoj školi”, rekao je D. N. za Danas.

Naš sagovornik ponavlja da mu se sin naglo promenio u poslednja dva meseca, a da mu se 16. novembra požalio na bolove i tek 30. novembra ispričao da ga je jedan učenik više puta seksualno i fizički zlostavljao, dok su mu “vaspitači zapretili kaznama ukoliko o tome bude govorio kod kuće”.

Kada je kao otac poslednji put otišao u školu, lično je video, kaže, da su ga vaspitači terali da se na silu pomiri i rukuje sa nasilnikom.

“Moje dete, koje kao samohrani otac čuvam od njegovog 15-tog dana, i koje je anđeo i ima kućno vaspitanje, i predstavlja ceo  moj život kao i ja njegov, od tada ne ide u školu. Ide u Zavod za mentalno zdravlje i pije lekove. Ima noćne more. Uz sve to ga je strah da zbog odsustvovanja sa časova ne izgubi godinu jer hoće da završi za pekara i da mi tako pomogne”, kaže D.N, dodajući da je njegovo dete pet radnih dana u školi i u domu za smeštaj, a preko vikenda kući.

On kaže da “sve vreme nasilnik uredno ide u školu”, iz koje do danas niko nije pozvao ni njegovog sina, da pita kako je, a ni njega, umesto da “brinu o deci i kod ovakvih stvari otvore četvore oči”.

Prvi poziv danas je stigao od direktorke Specijalne škole Marine Perić, koja je odnedavno na toj funkciji, kako bi “popričali o celom slučaju”.

Odgovorio joj je, kaže, da se posle svega obrate njegovom advokatu i da će samo uz prisustvo advokata doći na razgovor.

Niški Zavod za sudsku medicinu pregledao učenika Specijalne škole "Bubanj" za koga otac tvrdi da je seksualno zlostavljan 2
Foto: Sajt Specijalne škole Bubanj

Specijalna škola „Bubanj“ je krajem prošle sedmice izdala saopštenje u kojem kaže da su nakon obraćanja roditelja i saznanja o konkretnom slučaju “preduzete mere predviđene zakonom i Protokolom postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje”.

Škola je navela da su “preduzete mere pojačanog nadzora, obavešteni roditelji, obavljeni razgovori sa učenicima”.

Zajedno su zasedali Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i Tim za inkluzivno obrazovanje, te “data konkretna uputstva nastavnicima i vaspitačima u cilju osnaživanja poverenja između učenika, kao i između učenika i nastavno-vaspitnog osoblja i roditelja”.

U narednom periodu će “intenzivirati saradnju sa roditeljima, kako bi preduzete mere dale najbolje rezultate”, dodaje škola.

Sociološkinja Sašek- Radulović: Potrebna je posebna pažnja društva za ovakve ustanove

Sociološkinja Olivera Sašek Radulović kaže za Danas da mi – društvo, država i institucije, ne činimo dovoljno da se ovakve pojave u specijalnim školama i ustanovama koje se bave decom sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom na vreme detektuju, preveniraju ili oštrije sankcionišu, ukoliko se dogode.

“Ovakve ustanove, moraju da obrate mnogo, mnogo više pažnje na decu i njihovo ponašanje nego sada, a pogotovu vaspitači, koji moraju da znaju napamet profile dece, i da im bude potpuno jasno koje zadatke u vezi sa tim imaju. To svakako moraju da čine i roditelji, i pažljivo prate ponašanje svoje dece kada dođu kući. Deo dece sa ovim svojstvima je naivan, a deo ne ume da kontroliše i upravlja svojim seksualnim nagonima”, kaže Sašek- Radulović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari