Zakupci grobnih mesta u Nišu duguju javnom komunalnom preduzeću Gorica oko 45 miliona dinara za zakup i održavanje grobova, saopšteno je u tom preduzeću, koje je posredstvom lokalnih medija apelovalo na izmirenje dugovanja.


Trenutno oko 7.500 zakupaca grobnih mesta na niškom Novom groblju duguje za njihov zakup, a procenat naplate manji je od 20 odsto, što se značajno odražava na poslovanje preduzeća. Kako je to izuzetno značajna stavka za održavanje čitavog groblja, apelujemo na građane da svoja dugovanja što pre izmire, saopšteno je u Gorici, koja se osim održavanja grobalja brine i o gradskom zelenilu i signalizaciji.

U JKP Gorica navode da godišnji zakup grobnog mesta iznosi 986 dinara, a da je u tu sumu uračunato i održavanje grobova. Zakup se može platiti uplatom na žiro račun ili u upravi na Novom groblju, a u planu je i otvaranje šaltera u centru Niša kako bi se građanima olakšalo izmirenje ove obaveze. Zaostala dugovanja mogu da se izmire i na rate.

Po Zakonu o grobljima, u slučaju velikih dugovanja predviđeno je prekopavanje posmrtnih ostataka, ali to se „za sada“ ne čini jer na niškom Novom groblju ne postoji zajednička kosturnica.

Na ovom groblju koje je, inače, glavno i najveće aktivno groblje u Nišu, sahranjeno je oko 43.000 građana na oko 36.000 grobnih mesta. Mada je ranije upozoravano da Nišlije „neće imati gde da budu sahranjivane“ jer je Novo groblje postalo „pretesno“, sada takav problem ne postoji, pošto je prošireno u svom severnom delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari