Nora Veler: Priština mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni 1Foto: BETA/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO)

Predavačica na Univerzitetu u Kembridžu, Nora Veler smatra je pitanje statusa manastira Visoki Dečani postalo veoma složeno kao rezultat ponašanja kosovskih vlasti i napominje da Priština mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni, prenosi Kossev.

Ona je, u emisiji „Interaktiv“ na KTV, ocenila da se kosovske vlasti ne ponašaju profesionalno prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

„Pitanje manastira i njegovog statusa na Kosovu je veoma složeno i ta složenost potiče iz vremena Ahtisarija, ali ide i još dublje, s obzirom na to da lokalne vlasti u odnosu na Crkvu nikada nisu imale diplomatiju i potreban profesionalizam“, ukazala je Veler.

Kako je predočila, centralne vlasti na Kosovu nisu se bavile crkvenim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu ona zaslužuju.

Veler ne zna zašto se SPC „konstantno stavlja po strani“ i predviđa da će to biti jedno od glavnih u sledećem delu dijaloga Kosova i Srbije.

Prema njenim rečima, „jasno je da se Crkva bori da dobije svoj status, čak i dalje od činjenice da je Ahtisarijev plan štiti na više nivoa“.

Ni jedna javna ličnost, međutim, nikada se nije pojavila, niti je neki kosovski javni zvaničnik dao takav komentar i ostavio utisak na međunarodne predstavnike da Kosovo u stvari vodi računa o Crkvi.

Slučaj sa manastirom Dečan, kako je napomenula, još jedan je dokaz da Kosovo nije u stanju da primenjuje svoje zakone u odbrani zajednica, kao što je obećalo.

„Zbog toga Crkva ima prostora da radi i druge stvari, koje čak nisu ni u njihovoj nadležnosti, a možda im čak ni zakonodavstvo to ne omogućava“, dodala je Veler.

Centralne, a posebno lokalne vlasti, u ovom slučaju opštine Dečane, kako je poručila, trebalo bi da se uzdrže od komentara o manastiru.

„Uostalom, kad strani ambasador izađe i kaže – zaustavite put, zaustavlja se. Dakle, mora da se započne istinski dijalog“, naglasila je Veler.

Ona smatra da „lokalne i centralne vlasti, moraju da dokažu da su u stanju da zaštite SPC, jer su je tako branili vekovima i decenijama ranije“.

„Oni moraju da dokažu da je srpska zajednica, čak i u ovom slučaju, zaštićena i da su zaštićene i njihove kulturne vrednosti“, objasnila je Veler.

„Moramo da izbegavamo bilo kakve komentare koji imaju veze sa istorijom ili neke nedavne komentare koji govore da je to vlasništvo Kosova, a ne Srbije“, jer takvi komentari, naglasila je Veler, „uopšte nisu neophodni i ne stoje u mnogo čemu“.

„“Pored toga, stvaraju prednost Crkvi u njihovom krajnjem zahtevu kojim treba da se stvori određeno područje eksteritorijalnosti na Kosovu“, rekla je ona i ocenila da je „najpametnije pristupiti ovom pitanju na profesionalan, tehnički način i utvrditi postoji li zaista problem koji može oštetiti manastirsku zgradu“.

„To je bolje nego ulaziti u politiku duboke istorije, što neće biti dobro za Kosovo u budućnosti“, zaključila je Veler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari