Telo nekadašnjeg kambodžanskog kralja Norodoma Sihanuka biće danas prebačeno iz Pekinga u Pnom Pen gde će biti izloženo naredna tri meseca pre predviđene kremacije. Period žalosti za „kraljem-ocem“ zvanično će trajati do 21. oktobra, navode zvaničnici.


Prepuni hramovi, crne vrpce na reverima ožalošćenih i zastave spuštene na pola koplja ukazuju na smrt čoveka kome mnogi odaju zasluge što je Kambodža 1953. stekla nezavisnost od Francuske. Očekuje se da će kovčeg danas dočekati stotine hiljada ljudi u prestonici, gde će, kako se navodi, Sihanukovo telo biti izloženo u skladu sa tradicijom kraljevske porodice. Kije Kanharit, portparol vlade, objavio je, nakon sastanka najviših tela zemlje, da će kremacija biti održana za tri meseca, te da će građani do tada imati dovoljno vremena da odaju počast voljenom kralju.

Kralja Sihanuka pratile su vrlo turbulentne godine vladavine od izbeglištva, tragedija, sukoba do vladavine Crvenih Kmera. Sredovečni Kambodžanci, a naročito starije generacije čuvaju u lepoj uspomeni harizmatičnog monarha, koji je, kako kažu, svoje podanike često nazivao decom. U Sihanuku oni vide oličenje zlatnih godina Kambodže – period tokom 1950-ih i 1960-ih kada je zemlja stekla nezavisnost i uživala stabilnost pre nego je gurnuta u ratne sukobe Indokine koji su kulminirali terorom Crvenih kmera tokom 1970-ih. Sihanuk je bio poznat kao vladar koji je patio sa svojim narodom – izgubio je petoro od 14 dece u najmračnijem dobu kmerske istorije.

Bivši kralj je dva puta bio proterivan i dva puta se vraćao na tron tokom svog burnog života. Ostalo je upamćeno da je snimao filmove, komponovao i pisao. Ženio se šest puta, a sa poslednjom kraljicom Monik je u braku bio više od 50 godina. Tokom 1990-ih radio je na uvođenju stabilnosti i mira u Kambodži. Abdicirao je 2004, iz zdravstvenih razloga, kada ga je na tronu zamenio njegov sin Norodom Sihamoni. Iako narušenog zdravlja poslednjih godina života često je na svom sajtu komentarisao političke teme.

Povodom smrti bivšeg kralja stigli su brojni izrazi saučešća, među prvima, od zvaničnika Kine, SAD, Severne Koreje i Japana.

Počasni Beograđanin

Norodom Sihanuk jedna je od ličnosti kojoj je u vreme socijalizma dodeljeno zvanje počasnog građanina Beograda. Među njima su i Hajle Selasije, Džavaharlal Nehru, Gamal Abdel Naser, Nikolae Čaušesku, Tito, Kardelj… Sihanuk je to priznanje dobio 1959. Predstavljao je Kambodžu na prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari