Novaković (Narodna stranka): Policija hapsi aktiviste u Novom Sadu, umesto da se razvije diskusija 1BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Poslanik Narodne stranke u Skupštini Srbije Borislav Novaković izjavio je danas da policija hapsi i privodi aktiviste u Novom Sadu koji se bune i protive načinu na koji se gradi „kineski most“ u tom gradu.

„Umesto da se razvije diskusija oko ovog problema, policija je danas došla, pohapsila i odvela deo demonstranata i trenutno interveniše i dalje“, rekao je Novaković novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da je taj most sporan iz pravnog aspekta, jer se sve kineske investicije u Novom Sadu „grade pod okriljem države“, navodeći da „država štiti kineske firme tako što ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama“.

„Uvek se primenjuje isti model. Kineska investicija se proglašava za investiciju od nacionalnog značaja. Onog momenta kada se progalasi investicijom od nacionalnog značaja, znači da se na nju ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama“, kazao je on.

Novaković je naveo da Novosađani nisu imali prilike da se upoznaju s arhitektonskim rešenjem mosta, da nisu videli ko je radio predmer radova, i naglasio da novosadska Gradska uprava nije raspisivala tender za izvođača.

„U ovom trenutku se izigrava Zakon o javnim nabavkama, pogoduje se kineskoj firmi, jer nijedan bitan proces nije podrazumevao ono što podrazumeva svaka velika investicija, a to je međunarodni tender, odnosno mogućnost da se sve kredibilne firme nadmeću i takmiče, i kada je u pitanju projektovanje mosta, i kada je u pitanju izvođenje radova“, istakao je Novaković.

On je naveo da je most sporan i u ekonomskoj dimenziji, „jer je reč o kineskom kreditu, kojim se zadužuje Srbija, da bi kineska kompanija gradila most“.

„Komponente za most se u najvećoj meri dovoze iz Kine i od toga kredita mi imamo zaduženje, kineska firma ima profit, a naša građevinska operativa knjiži gubitak“, naveo je Novaković.

Po njegovim rečima, most je sporan i iz političke dimenzije, navodeći da o svakoj velikoj investiciji moraju da se pitaju građani, ili neposredno ili preko odbornika u gradskom parlamentu, a da je „cela novosadska javnost, i stručna i politička“, ostala je bez mogućnosti da utiče na sve aspekte izgradnje tog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari