Četiri porodice raseljenih lica iz Pirota nedavno su dobile kuće u selima Berilovac, Sukovo, Poljska Ržana i Veliko Selo kraj Pirota, zahvaljujući saradnji Komesarijata za izbeglice i Skupštine opštine. Vrednost projekta je 2,8 miliona dinara. Najveći deo sredstava je obezbedio Komesarijat, dok je SO Pirot učestvovala sa 200.000 dinara.


Poslednjih desetak godina iz pomoć Komesarijata i donatora opština Pirot je rešavala stambene probleme mnogih izbeglih i raseljenih lica koji žive na području opštine. Kolektivni centar „Četvrti kilometar’“ kraj Pirota, kroz koji je prošlo 1.200 takvih lica, zatvoren je pre šest godina. Status izbeglica u opštini ima još 20 osoba i još je 260 raseljenih sa Kosmeta, dok je u staračkim domovima smešteno je 13 lica.

U Poljskoj Ržani krov nad glavom dobila je i četvoročlana porodica Ratković iz Ličkog Osika u Hrvatskoj.

– Skoro deset godina živeli smo u Kolektivnom centru nadomak Pirota. Ova pomoć nam puno znači. Ostajemo ovde i ne mislimo da se vraćamo u Hrvatsku, kaže Petar Ratković, novi žitelj Poljske Ržane. U istom selu živi i Živka Vidačić iz Zenice, sa sinom i ćerkom koji studiraju.

– Najvažnije je da imamo svoj krov nad glavom, ali i novi zavičaj, nove komšije i prijatelje. Ostajemo ovde i zadovoljni smo, kaže Živka.

Zoran Gogić, poverenik za izbeglice opštine Pirot, kaže da je pilot projektom Komesarijata za izbeglice, UNHCR-a, Švajcarske agencije za razvoj (SDC) i opštine Pirot izgrađeno 10 stanova za izbeglice i zbrinuto oko 50 lica u naselju Radin Do i u selu Poljska Ržana.

– U ovom selu koje je od Pirota udaljena dva kilometra izgrađene su tri kuće sa po dva stana za šest porodica, a u Radin Dolu dve kuće sa po dva stana. Uz kuće su i okućnice. SDC je finansirala i nabavku građevinskog materijala za gradnju kuća izbeglim i prognanim licima koja su imala svoje placeve i tako je još pet porodica rešilo svoj problem. Italijanska organizacija za solidarnost (INTERSOS) je u saradnji sa Komesarijatom 2006. godine kupila 11 seoskih kuća sa okućnicom za izbegla i prognana lica. Američka humanitarna organizacija (IRC) je nabavkom materijala pomagala adaptaciju kuća lokalnom stanovništvu, koje je onda imalo obavezu da u njima besplatno primi dvadesetak porodica u periodu dve godine, kaže Gogić.

Akcioni plan

Akcionim planom zbrinjavanja izbeglih lica do 2013. godine, je i dalje predviđen otkup seoskih domaćinstava, rešavanje stambenih problema raseljenih koji žive u gradu i nabavku opreme i materijala za početak porodičnog biznisa. Zbog svega čekamo novi konkurs Komesarijata, ističe Zoran Gogić, poverenik za izbeglice opštine Pirot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari