Nove terapije na pozitivnoj listi od sledeće godine 1Foto: Društvo multiple skleroze Srbije

Nakon skoro 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za multiplu sklerozu, država je odlučila da od 2020. godine na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) uvrsti savremenu terapiju druge i treće generacije.

Od tog teškog neurološkog oboljenja u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi, a svega 1.200 njih dobija lekove prve generacije o trošku RFZO. Bolest je teška, neizlečiva i uglavnom napada mlade ljude, zato oboleli u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuju da im savremena i efikasnija terapija postane dostupna.

Najavljeno je na nedavno održanoj tribini „Zajedno do rešenja“, koju je organizovalo Društvo multiple skleroze Srbije, a na kojoj su govorili predstavnici države, struke i udruženja.

– Društvo MS Srbije ima 30 udruženja pacijenata koja funkcionišu širom Srbije. Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili, ali vest da će uskoro inovativnu terapiju dobijati pacijenti oboleli od MS-a je najznačajnija, pogotovu što će se na taj način poboljšati položaj obolelih u pogledu terapije. Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja prepoznali su problem i definisali multiplu sklerozu kao prioritet, što je veliki korak za sve nas, istakla je predsednica Društva Jasmina Brajković.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić naglasila je da će nova terapija dovesti do bitne razlike u kvalitetu života pacijenata, ali je dodala da nije poenta da se uvede samo inovativna terapija, već i da se proširi broj pacijenata koji će dobijati lekove koji se već nalaze na listi.

– U budžetu za sledeću godinu odvojena su značajna sredstva, veća nego ikada do sada, za uvođenje inovativnih lekova. RFZO će inovativnu terapiju stavljati na listu tokom cele godine, rekla je Radojević Škodrić.

Doktorka Jelena Drulović, neurolog Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije i vodeći stručnjak za MS u našoj zemlji, istakla je da je MS ozbiljno, autoimuno, neurodegenerativno i zapaljensko oboljenje koje napada centralni nervni sistem – mozak i kičmenu moždinu.

– Nove terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, što je važno jer multipla skleroza tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje. Nakon niza godina stvorili su se uslovi za bolji tretman u lečenju osoba sa multiplom sklerozom, a ova saradnja dovešće do povećanja broja osoba koje se leče terapijom koja modifikuje tok bolesti. Ovo je od posebnog značaja i za društvo u celini, jer će omogućiti mladim pacijentima da budu profesionalno aktivni, da vode kvalitetan porodični život, čime će se značajno umanjiti troškovi i opterećenje društva ovom bolešću, navela je Drulović.

Multipla skleroza (MS) je vrlo ozbiljno oboljenje promenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima, a karakterišu je česta pogoršanja kroz prekid protoka informacija u mozgu, između mozga i tela. Dok kod jednih pacijenata bolest sporo napreduje i ne urušava bitno kvalitet života, kod drugih su pogoršanja progresivna i narušavaju, kako njihove mentalne tako i fizičke sposobnosti, što dalje vodi u težak invaliditet.

Broj obolelih u porastu

Kako su govornici naveli, multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv, dok je broj obolelih u Srbiji u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu i žene obolevaju dva puta češće od muškaraca.

Simptomi se kreću od blage ukočenosti i otežanog hodanja, preko utrnulosti i peckanja, slepila, poremećaja mokrenja i pražnjenja creva, bolnih mišićnih grčeva, problema sa koordinacijom i ravnotežom, govorom ili gutanjem, poremećaja seksualnih funkcija, pa sve do potpune oduzetosti, paralize, i trajnog invaliditeta kod obolelih, jer značajan broj bolesnika posle 15 godina trajanja bolesti postaje vezan za invalidska kolica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari