Gradonačelnik Novog Pazara i ambasador ŠvajcarskeFotografija: Senko Župljanin

Švajcarska delegacija, predvođena ambasadorom Ursom Šmidom, sastala se danas odvojeno sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Ćurić.

Oba sastanka su bila prilika za razgovor o inicijativama koje Švajcarska podržava, kao i o značaju uloge koju saveti nacionalnih manjina imaju u Srbiji.

U okviru prve posete regionu jugozapadne Srbije ambasador Šmid izrazio je zadovoljstvo postojećom saradnjom sa Novim Pazarom i pohvalio veliku posvećenost koju su građani pokazali tokom pandemije korona virusa.

Kao prvi odgovor na krizu i u cilju kasnijeg ublažavanja njenih posledica, Švajcarska je pružila podršku ugroženim grupama kroz niz grantova, kao i značajnu tehničku podršku Novom Pazaru u okviru projekta Swiss PRO – saopšteno je iz ambasade Švajcarske.

Švajcarska se, takođe, interesuje za region jugozapadne Srbije i konstantno prati aktuelna politička dešavanja.

Podrška Švajcarske Srbiji počela je još 1991. godine kao humanitarna pomoć da bi se tokom više od 30 godina razvila u sveobuhvatan program bilateralne saradnje vredan preko 400 miliona evra i iz ambasade Švajcarske ističu da će ova zemlja ostati posvećen partner Srbiji i nastaviti da podržava reforme u oblasti dobrog upravljanja i civilnog društva, ekonomskog razvoja i zapošljavanja, kao i klimatskih promena i održivog urbanog razvoja u naredne četiri godine, od 2022. do 2025. sa nešto manje od 100 miliona evra.

Osim toga, sa partnerskim međunarodnim organizacijama kao što su OEBS, UNDP i UNOPS, pomogla je i niz manjih inicijativa u oblasti ljudske bezbednosti, pre svih onih koje se odnose na razvoj medija, participaciju mladih, pravnu obuku i dijalog o demokratizaciji i borbi protiv ekstremizma.

Tokom jučetašnje posete, zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i gradonačelnikom Biševcem, ambasador Šmid je učestvovao na ceremoniji polaganja kamena temeljca za novu toplanu na biomasu u Novom Pazaru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari