Novi Pazar: Arheološki lokalitet Latinske crkve čuva policija 1 foto (Vladan Vidosavljević) : Rušenje ostataka Latinske crkve

Posle više od dvadeset dana od uništavanja arheološkog lokaliteta Latinske crkve, u naselju Postenje, kod Novog Pazara, saopštenjem se oglasila gradska uprava.

Gradska uprava saopštava da je stručna služba novopazarskog muzeja “Ras” utvrdila “da je došlo do devastacije arheološkog nalazišta Latinska crkva”.

S obzirom, da se lokalitet nalazi na privatnom posedu, Republički zavod za zaštitu spomenika culture, vlasnicima parcele zabranio je izvođenje radova i obavezao ih, da u skladu sa odredbama Zakona o kulturnim dobrima, “preduzmu tehničke mere zaštite područja”.

Iz gradske uprave su saopštili da lokalitet obezbeđuje policija.

Iako se tvrdi, da je odmah, po dobijanju obaveštenja  o uništavanju lokaliteta ,reagovala građevinska inspekcija, koja je zatvorila gradilište, obeležila lokaciju i podnela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, činjenice su malo drugačije.

Gradski građevinski inspektori nisu reagovali na prvo upozorenje koje je stiglo iz Republičkog zavoda, već kad je priča procúrela u javnost i podigla se galama.

Novopazarska policija je obavila uviđaj na tom prostoru i na dalje postupanje prosledila nadležnom tužilaštvu, koje treba da utvrdi da li je počinjeno krivično delo.

Saopštenje gradske uprave je prvo zvanično reagovanje na vandalizam koji se dogodio krajem septembra.

Latinska crkva je iz 14. veka i njeni ostaci su otkriveni pre četiri decenije. Na osnovu karakteristika živopisa, pretpostavlja se, da je izgrađena u prvoj polovini tog veka i da je srušena nekoliko decenija kasnije kada je počelo osmanlisko osvajanje ovih krajeva.

Lokalitet je pod zaštitom države, jer je kulturno dobro od izuzetnog značaja i uživa posebnu zaštitu, jer se prostorno nalazi u kompleksu Starog Rasa sa Sopoćanima, koji je na listi svetske kulturne baštine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari