Novi Pazar: Domaćinstva dobiaju posude za reciklažni otpad 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Novopazarsko Komunalno preduzeće “Gradska čistoća”, danas, je podelilo 1.500 plastičnih posuda za odlaganje reciklažnog otpada.

Po dve posude, od po 120 litara, dobilo je 750 domaćinstava u gradskim naseljima Lug i Parice.

U zavisnosti od otpad će se selektivno odlagati. Žuta posuda namanjena je odlaganju klasične ambalaže i limenki, a plava za papir i karton.
-Cilj projekta je smanjenje otpada na gradskoj deponiji. Za početak su odabrana urbanistički sređena naselja sa sirokim ulicama, odakle će naši kamioni nesmetano moći da prilaze i kupe otpad – pojašnjava menadžer projekta Suat Ljajić i dodaje da će korisnici ovih posuda imati i umanjenje na računu za 10 odsto kao redovne platiše.

IZ JKP „Gradska čistoća“ najavljuju nabavku ovih posuda za sva urbanizovana naselja i da će ih do 2030.godine u gradu biti 23 hiljade.

Podela posuda za primarnu selekciju otpada je u okviru projekta „Best – saradnja upravljanja otpadom“, čija realizacija je počela u aprilu prošle i trajaće do istog meseca sledeće godine.

Reč je o prekograničnom projektu koji sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i novopazarsko JKP „Gradska čistoća“ u Srbiji i Centar za ekološka istraživanja (CETI) i opština Mojkovac u Crnoj Gori, a finansira Evropska unija preo IPA II.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari