Novi Pazar i dalje bez registra zagađivača 1Foto: N. Kočović

Iako se bori sa velikim ekološkim problemima, zagađenim rekama i vazduhom, Novi Pazar i dalje nije izradio i javno objavio lokalni registar zagađivača životne sredine, najavljen za kraj meseca.

U Odeljenju za zaštitu životne sredine, zaduženom za njegovu izradu, kažu da je postupak u toku i da su u toku kontakti sa kompanijama koje bi, potencijalno, mogle biti zagađivači životne sredine.

Dodaju da su kontaktirali oko 50 takvih kompanija, da im je osam odgovorilo, a da od ostalih do kraja meseca očekuju tražene informacije.

Kompanije su dužne da odgovore da li podležu kriterijumima po kojima se mogu svrstati u registar zagađenja, jer njegova izrada “zavisi od kapaciteta proizvodnje, radnika i hemijskih supstanci koje firme koriste u proizvodnji”, a o čemu oni, kako dodaju, ne znaju mnogo.

Iz tog Odeljenja su ranije saopštili da takvoj obavezi, uglavnom, podležu sve firme koje se bave preradom metala, drveta, otpadnim vodama, prehrambenim proizvodima i uzgojem stoke i da su one da lokalnoj samoupravi dužne da dostave podatke o negativnom uticaju na životnu sredinu.

U Novom Pazaru je prethodnih meseci zabeleženo nekoliko ekoloških incidenata, a voda u rekama Raška, Jošanica i Trnavica je poslednje, pete kategorije i u rangu je kanalizacije.

Nedavno je registrovano i izlivanje mazuta u Rašku u centru grada, prosipanje betona iz mešalice u njeno korito, a gotovo redovna je pojava ispuštanje krvi i otpadnih voda u vodotokove.

Vazduh u Novom Pazaru, pogotovo u zimskim mesecima, je prepun suspendovanih čestica PM2,5 i PM10 zbog čega je ovaj grad na listi najzagađenijih u Evropi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari