novi pazarfotro BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Sanaciju, rekonstrukciju i restauraciju Altun- alem džamije, u Novom Pazaru, finansiraće Ministarstvo turizmam i omlafine i gradska uprava.

Sporazum o saradnji, za realizaciju tog projekta, potpisali su ministar turizma i omlafinr Husein Memić, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić.

Ministarstvo će za radove izdvojiti 56 miliona dinara, a lokalna samouprava 11, 1 miliona.

Muftija Dudić je ocenio da je potpisivanje sporazuma veoma značajno i da je to veliki dan za IZ, grad i Srbiju, jer „nije poznato kada je, poslednji put, bila ozbiljna rekonstrukcija i ovoj generaciji je pripala čast da povrati stari sajj i izgled Altun- alem džamiji“.

Biševac je istakao značaj projekta, koji je verski i kulturni spomenik. Najavio je da će sledeći projekat biti obnova Isa – begovog hamama. Na toj lokaciji, lokalna samouprava će finansirati arheološke radove.

Ministar Memić je, pored ulaganja u sređivanje Altun – alem džamije, najavio finansiranje uređenja „carske džade“, koja prolazi pored džamije i nalazi se u Staroj čaršiji, zatim, rekonstrukcija doma u Sopoćanima, u koju će biti uloženo više od 50 miliona dinara i za sledeću godinu najavio je rekonstrukciju motela u neposrednoj blizini srednjovekovnog manastrira Sopoćanin.

Altun – alem džamija jedna od najlepših građevina islamske arhitekture na Balkanu i u Srbiji.

Izgrađena je u 16. veku. Njen graditelj bio je Muslihudin Abdulgani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari