Novi Sad: Bulevar oslobođenjafoto: R. Balać

U prvih šest meseci ove godine na području Grada Novog Sada desile su se 1.034 saobraćajne nezgode u kojima je poginulo 10 osoba, dok je teške telesne povrede zadobilo 98, a 577 osoba lakše povrđeno, navodi se u izveštaju koji su usvojili članovi Saveta za javni red i mir i bezbednost.

Kako je navedeno u Izveštaju, najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u prvih šest meseci ove godine su pešaci, potom vozači putničkih vozila, putnici i zatim biciklisti.

U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja u gradu sprovodi se edukacija dece i pešaka starijih od 65 godina, zaključen je ugovor za obuku
roditelja za povećanje bezbednosti saobraćaja korišćenjem dečijih auto-sedišta, izrađena je studija “Bezbednost saobraćaja u kružnim raskrsnicama“ koja je započeta prošle godine.

U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu je počelo obeležavanje pešačkih prelaza debeloslojnom plastikom za obeležavanje pešačkih i biciklističkih prelaza u zonama škola i usporenog saobraćaja, kao i postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije u navedenim zonama. Postavljeni su fiksni merači brzine u zoni škola, kao i kombinovani brojači za motorna vozila i bicikle. Planirano je da se postave pešačke ograde u zoni škola i kamere na određenim raskrsnicama s opremom i softverom za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari