Novi sjaj Tornju vatrogasne čete u Zrenjaninu 1Foto: M. Pudar

Stari vatrogasni toranj u Obilićevoj ulici u Zrenjaninu, smešten na samom obodu zаštićеnе prostorno kulturno – istorijske celine ,,Staro jezgro Zrenjanina”, dobio je novu fasadu.

Pre dva meseca u potpunosti je obovljen spoljašni izgled objekta konzervacijom fasade, prema pravilima koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. Objekat je izgrađen 1927. godine a njegov projektant bio je inženjer Nikola Terek. Toranj je podignut za vatrogasnu četu, koja se još od kraja 19. veka nalazila na tom mestu.

– Toranj je pored funkcije osmatračnice, služio i kao poligon za vežbanje vatrogasaca. Građen je tako da svojom arhitekturom asocira na srednjevekovne kule. Zidan je opekom koja je vidljiva na sokli, pilastrima, okvirima slepih prozora i podeonim vencima. Sa dvorišne strane se nalazi ulaz u toranj i prozorski otvori.  Zgrаdа је zаvršеnа rаvnom krоvnоm tеrаsоm sа оgrаdоm оd betonskih bаlustеrа – objašnjava istoričar umetnosti Bojan Kojičić i podseća da se pre obnove, toranj decenijama nalazio u zapuštenom stanju.

Kako navodi, radove na obnovi vatrogasnog tornja finansiralo je privatno preduzeće koje je vlasnik zemljišta i objekata u Obilićevoj ulici, a koje je podiglo višespratnicu na mestu gde su se nalazili prizemni objekti nekadašnje vatrogasne čete.

-Radovi na obnovi tornja obuhvatili su samo konzervaciju fasade i sanaciju krova, dok adaptacija enterijera nije bila u planu, jer investitor nije imao ideju za njegovu buduću namenu. Iako i dalje bez novog sadržaja, preduzeti radovi su zaštitili objekat od daljeg propadanja i vratili mu prvobitan izgled spoljašnje arhitekture – objašnjava Bojan Kojićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari