Ispred sedišta lokalnog parlamenta, više od stotinu radnika Drvnog kombinata Leskodrvo negodovalo je i pošle nedelje zbog neisplaćenih zaostalih zarada za minuli petogodišnji period. Prema računici radnika, od kojih je većina davno ostavila kolektiv, dugovanja iznose 400 miliona dinara, a pojedinačno za neizmirene zarade treba isplatiti od stotinu hiljada do čak 1,5 miliona dinara.

 Svi radnici nekadašnje uzdanice Leskovca tužili su kolektiv i uskoro očekuju da dobiju spor. Njihove predstavnike primio je i gradonačelnik dr Goran Cvetanovići obećao da će pomoći u rešavanju problema iako privredna tematika nije u nadležnosti lokalne samouprave.

Dragoljub Ranđelović, jedan od nezadovoljnih radnika, među kojima je najviše stolara, kaže da je nekada u kolektivu radilo oko 600 radnika, da su izvozili stolice u Evropsku uniju i Ameriku, a sada su spali na niske grane.

– Drvni kombinat je nekada bio ponos Leskovca i juga Srbije. Od novog vlasnika nemamo nikakvu korist, proizvodnje nema i u hladnim halama radi tridesetak radnika – kaže Ranđelović.

Radnici Drvnog kombinata su nezadovoljstvo ispoljili i početkom decembra kada su zatražili da im se sva potraživanja isplate za dve nedelje. Ukoliko se to ne desi, čulo se na protestu, tražiće da Agencija za privatizaciju raskine kupoprodajni ugovor, a taj zahtev su i ponovili na najnovijem protestu.

Zlatko Kadić, predsednik konzorcijuma Drvnog kombinata Leskodrvo, kaže da oni ne žele i ne mogu da pobegnu od ranije preuzetih obaveza, ali dodaje da su pre privatizacije neke zarade bile veoma visoke mada je preduzeće loše radilo i da su zato neka potraživanja nerealna.

– Prvo moramo da evidentiramo koliko smo kome od radnika dužni, a onda ćemo rešavati probleme – kaže Kadić, dodajući da shvataju problem, ali ocenjuje da je način na koji radnici žele da ga reše kontraproduktivan.

Po njegovoj računici, većinski vlasnici su u novu proizvodnju investirali oko jedanaest miliona dinara, i tek kada krene investicioni zamajac oživeće fabričke hale, jer ima zainteresovanih poslovnih partnera u zemlji, ali i inostranstvu.

Sredinom decembra 2007. godine Drvni kombinat je prodat za 2,8 miliona dinara, uz minimum investiciju od 10,7 miliona dinara, a na zvaničnom sajtu Agencije za privatizaciju piše da je kupac konzorcijum sa Zlatkom Kadićem na čelu.

– Kada krene proizvodnja kako je planirano, angažovaćemo nove radnike, jer Drvni kombinat ima perspektivu – kaže Jovan Petrović, izvršni direktor Drvnog kombinata.

Država najviše traži

Tačan iznos potraživanja ne znamo, jer tim podacima raspolaže samo Agencija za privatizaciju – kaže Jovan Petrović, izvršni direktor Drvnog kombinata Leskodrvo.

Nekadašnji direktor Drvnog kombinata Tomislav Milošević, kome Drvni kombinat duguje, bez kamate, oko 1,1 milion dinara, smatra da su za sadašnje stanje isključivi krivci novi vlasnici.

– Najveće obaveze Kombinat ima prema državi, pa postoji opasnost da bude likvidiran, a time bi radnici ostali bez dinara nadoknade – ocenjuje Jovan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari