Novinar Danasa na menjaži Paninijevih sličica u centru Zaječara: Ova je bila posebna, a razlog su deca ometena u razvoju 1Foto: M. S. / Danas

Svake nedelje od 11 sati, kod fontane u centru Zaječara, okupljaju se i mladi i stari, ljubitelji sličica Paninijevog albuma za Svetsko prvenstvo u fudbalu. Oni su napravili i humanitarno veče kako bi sakupili sličice i donirali Dnеvnom boravku dеcе i omladinе omеtеnе u razvoju “Oblutak”.

U Zaječaru postoje mnoga tradicionalna okupljanja, poput skupovi bajkera, rokera, advokata. Ali jedna, pomalo prećutna tradicija, bez medija, ali tradicionalna, već decenijama postoji u samom centru grada – menjanje sličica.

Do Svetskog prvenstva u fudbalu ostalo je manje od mesec dana. Dalibor Đorđević, jedan od organizatora grupe koja postoji u Zaječaru skoro 20 godina, a oformljena je zbog menjanja sličica, ističe za Danas da su oni u centru grada svake nedelje.

“Počeli smo sa okupljanjem još 2004. godine, menjanjem Paninijevih sličica za prvenstva u fudbalu ispred gradske fontane. Okupljamo se nedeljom od 11 sati i tamo menjamo duplikate. To je naša tradicija”, ističe Đorđević.

Novinar Danasa na menjaži Paninijevih sličica u centru Zaječara: Ova je bila posebna, a razlog su deca ometena u razvoju 2
Foto: M. S. / Danas

Prema njegovim rečima, oni su organizovali humanitarnu večeru, za kolekcionare Paninijevih sličica fudbalera, gde je svako od članova grupe donirao sličice i albume, za decu iz “Oblutka”.

“Oni će dobiti albume, sličice, ali i kesice sa sličicama, gde će deca sama otvarati i lepiti”, objašnjava naš sagovornik.

Đorđević kaže, da je više “menjača” kada je na programu Svetsko prvenstvo u fudbalu, nego kada je reč o Evropskom.

Novinar Danasa na menjaži Paninijevih sličica u centru Zaječara: Ova je bila posebna, a razlog su deca ometena u razvoju 3
Foto: M. S. / Danas

“To je vidljivo i kada naše reprezentacije nema u albumu, ali kada je kao sada, pošto učestvujemo, nas “menjača” ima oko 100. Možda i više”, dodaje on.

Najstariji među kolekcionarima iz Zaječara je penzioner koji ima 70 godina, a najmlađi svega pet.

“Među nama ima sudija, advokata, profesora, novinara, radnika, penzionera, svih profesija i različitih godina. Jednostavno ne postoje granice. Dobrodošli su svi koji vole sličice i albume”, ističe Đorđević.

Novinar Danasa na menjaži Paninijevih sličica u centru Zaječara: Ova je bila posebna, a razlog su deca ometena u razvoju 4
Foto: M. S. / Danas

Naš sagovornik kaže da je svoj album popunio za 18 dana, i da ga je to koštalo oko 15.000 dinara.

“Panini je izašao u susret nama kolekcionarima, pa je na svaku 100 kesicu, ubacio jednu ekstremnu sličicu, koja će u budućnosti dostići veliku cenu. Oni su to uradili pošto je ovo zadnje izdanje albuma za fudbalere, jer od naredne godine izdavanje albuma i sličica, preuzela je da radi firma iz Amerike”, sa tugom objašnjava Đorđević.

Stanojević Ivan iz Zaječara ističe za Danas, da su se okupili kolekcionari sličica, koji od malena to rade i vole, i na ovaj način obeležavaju druženje koje traje decenijama, a povod je kako on ističe, humanitarna večera za decu iz Oblutka.

“Naša želja je da deci doniramo albume i sličice. Deci i omladini iz Oblutka, ovo će biti kao radna terapija, koja je njima potrebna”, ističe on i dodaje da su sakupili punu kesu sličica, i nekoliko albuma.

“Ovo je samo deo koji smo spremili. Javile su se još mnoge organizacije koje će, takođe, donirati albume i sličice. Tako da će ovo biti idealno za decu”, kaže on.

Novinar Danasa na menjaži Paninijevih sličica u centru Zaječara: Ova je bila posebna, a razlog su deca ometena u razvoju 5
Foto: M. S. / Danas

Kako organizatori ističu, njihova je želja da, ako već daju oko 100 evra za album, da neki novac odvoje i za rešavanje problema u gradu, ekoloških i drugih.

“Ovo je lepo drugarstvo, i ono što je najvažnije nema politike, niti dozvaljavamo da je bude. Želimo da se i mi tradicionalno okupljamo oko ove ideje, kao primer što rade bajkeri. Sa nekima se iz grupe družim od kada znam za sebe”, zaključio je Ivan Stanojević.

Sedamdesetih godina prošloga veka počela opšta pomama za sličicama i albumima italijanske kompanije „Panini“, koje su kod nas štampale „Dečje novine“ iz Gornjeg Milanovca.

Stariji se sećaju albuma strip junaka, kao i mnogih drugih. Jednog trenutka albumi nisu toliko bili popularini, ali početkom 2000. godine, popularnost je rasla iz godine u godinu.

Tako, da ako čujete da neko kaže “sastali se lekar, advokat, političar, radnik, poljoprivrednik, penzioner i klinac”, oni sigurno tada menjaju sličice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari