Novinarka i rediteljka posle 21 godine sudskog spora dobila tužbu protiv Pinka 1Foto: shockart.org

Posle 21 godine sudskog spora, Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda kojom je utvrđeno da je „Pink Media group doo“ povredio autorsko pravo novinarke, rediteljke i producentkinje Olivere Miloš Todorović kao autorke audiovizuelnog televizijskog dela „SOFA“, tako što je emitovanjem tri televizijske emisije pod naslovom „Ivana drago mi je“ na TV Pink 5, 12 i 19. aprila 2003. godine povredio integritet autorskog dela tužilje.

Olivera Miloš Todorović je autorka emisije „SOFA“, koja je prvi put emitovana 7.septembra 2001. godine na Studiju B.

Ona je u avgustu 2003. godine tužila kompaniju Željka Mitrovića zbog plagiranja vizuelnog identiteta njenog televizijskog serijala „SOFA“.

Olivera Miloš Todorović objašnjava da je za 21 godinu sudskog postupka održano oko 75 ročišta i četiri veštačenja, promenjeno je pet sudija koji su se, svaki put, ispočetka, upoznavali sa predmetom spora.

„Onda je usledila reorganizacija sudova, pa je predmet “zalutao”, pa je došlo do obustave rada advokata. Viši sud je doneo Međupresudu, a Apelacioni je potvrdio 2014. da je “ Pink Media group doo” povredio tužiljina moralno-imovinska prava. Usledila je revizija od strane PINK-a i Vrhovni kasacioni sud ukida presude Apelacionog i Višeg suda i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje 2014. godine. Prvo ročište na kome je organizovano gledanje emisija u sudnici, održano je tek 15 godina posle početka postupka“, ističe u ona u saopštenju.

Kako dodaje, sud je 2018. godine odredio četvrto veštačenje, ovaj put preko komisije veštaka sa Katedre za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu koju je imenovao Dekanat fakulteta.

„Viši sud u Beogradu donosi presudu u novembru 2022. godine da je povređeno tužiljino autorsko pravo, što početkom 2024. godine potvrđuje Apelacioni sud u Beogradu“, dodaje ona.

Olivera Miloš Todorović diplomirana je pravnica, programska menadžerka, producentkinja i rediteljka dokumentarnih filmosa, sa više od 35 godina profesionalnog iskustva u medijima. Bila je novinarka i urednica Prvog programa Radija Studio B, Radija B92 i Video produkcije B92.

Šta nalaže zakon

Zakon o autorskim i srodnim pravima koji je važio u vreme emitovanja spornih emisija, članom 172 stav 1 propisuje da nosilac autorskih prava može tužbom da zahteva utvrđenje povrede prava, naknadu imovinske štete, objavljivanje presude o trošku tuženog, kao i pravo na tužbu za naknadu neimovinske štete zbog povrede svojih moralnih prava.

Član 17. istog Zakona predviđa da autor ima isključivo pravo da štiti integritet svog dela i to, da se suprotstavlja izmenama svoga dela od strane neovlašćenih lica, da se suprotstavlja javnom saopštavanju svog dela u izmenjenoj ili nepotpunoj formi, da daje dozvolu za preradu svog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari