Zbirka likovne umetnosti umetničkog odeljenja sa 1.500 predmeta od 18. do sredine 20. veka, izložena u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin, dobila je novi izgled, odnosno njen deo sa delima iz 18. i 19. veka je potpuno rekonstruisan dok će se stalna postavka iz 20. veka i legati rekonstruisati naredne godine.

Rekonstrukcijom, kojom je rukovodila kustoskinja-istoričarka umetnosti Olivera Soko, uz pomoć stručnog tima muzeja i angažovanje spoljnih saradnika, izloženi su brojni vredni eksponati u novom vizuelnom okruženju. Potpunom rekonstrukcijom dela stalne postavke 18. i 19. veka kao i nastavkom radova dobija se sadržajan prostor koncipiran tako da odgovori muzeološkim principima i zavičajnom karakteru, težeći ka savremenim vizuelnim tendencijama, objašnjavaju u ovoj ustanovi.

– U obe prostorije su izložena ukupno 62 eksponata, umesto dosadašnjih 46 slika. Najveći deo eksponata nalazio se u depou i do sada nije nikad ili je vrlo retko predstavljan javnosti. Urađena je nova atribucija i sistematizacija dela, a nakon pripreme tokom leta obavljeni su radovi. Svi predmeti su prošli stručni tretman od strane Restauratorsko-konzervatorske i Tehničke službe Narodnog muzeja Zrenjanin. Angažovan je arhitekta kao konsultant za novo, vizuelno rešenje enterijera i nadzor nad radovima. Uklonjeno je prirodno svetlo u cilju zaštite izloženih predmeta. Uvedene su dvojezične legende velikog i malog formata uz svaki eksponat – objašnjava Olivera Skoko, rukovoditeljka likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin.

Zbog obimnosti poslova i ograničenih finansijskih sredstava prvo su rekonstruisane prostorije u kojima su smešteni predmeti iz 18. i 19. veka. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Kako ističu u muzeju, nastavak radova biće organizovan naredne godine, kada se obezbedi priliv sredstava, a njime će biti obuhvaćeni i legati Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Zlate Markov Baranji, Ljubice Tapavički, Pauline Sudarski i Friderike Bende Kovačev. Prema podacima Narodnog muzeja, zbirka likovne umetnosti po značaju predstavlja jednu od najvrednijih zbirki u Vojvodini, sadrži predmete iz srednjeg Banata počev od 18. veka. Stariji eksponati radovi su zografa, uglavnom anonimnih slikara obučavanih u manastirskim radionicama, dok je 19. vek predstavljen klasicističkim delima i portretnim slikarstvom. U Galeriji portreta zastupljeni su autori Nikola Aleksić, Konstantin Danil, Đura Jakšić, Novak Radonić, Pavle Simić, Stevan Todorović. Muzej poseduje i dela Uroša Predića, Stevana Aleksića, Aleksandra Sekulića, koji su obeležili slikarstvo prve polovine 20. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari