Novosađani izgleda “sporo pale”: Reakcije povodom klupe u Puli napravljene Balaševiću u čast 1Foto: Mirjana i Igor Galo

Na dan njegovog rođenja, 11. maja, čuvenom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću, Puljani su mu se na prelep način odužili što im je svojevremeno posvetio stihove, što je u Areni održao humanitarne koncerte, što je, naprosto, voleo Istru. Što je bio baš ono što je bio. Za razliku od Puljana, Novosađanima „treba vremena“ da se opsete, a brojni sugrađani su upravo zbog te činjenice kivni na svoj Novi Sad.

Đorđe Balašević dobio je svoju klupu u Puli na kojoj su uz njegovo ime ispisane i reči njegove pjesme „Na stanici u Puli…“, a gradonačelnik ovog istarskog grada Filip Zoričić je rekao da je to samo skroman doprinos omiljenom pevaču koji je opevao taj grad.

Kamena klupa je postavljena povodom Balaševićevog rođendana na zelenoj površini u Kolodvorskoj ulici, u neposrednoj blizini hotela „Rivijera“.

Takođe, na svečanoj sednici Gradskog veća povodom Dana grada proglašen je i počasnim građaninom Pule.

Podsetimo, Balašević je od zarade s koncerta u pulskoj Areni u junu 2001. za izgradnju pulske bolnice donirao oko 100.000 evra, a i jedan od poslednjih koncerata održao je upravo u prepunoj Areni u avgustu 2019. godine.

Za novinara Miodraga Mileta Isakova, Puljani su napravili sjajan gest “za razliku od megalomanskih planova novosadske vlasti za gradnju mauzoleja Đoletu, koji može da bude al’ ne mora da znači”.

Isakov, koji je osnivao Nezavisno društvo novinara Vojvodine i koji je osnivao i godinama uređivao Vojvođanski građanski list “Nezavisni”, a sa Đorđem Balaševićem putovao i u Sarajevo na čuveni prvi posleratni Đoletov koncert u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, čim je čuo za ovu vest o kamenoj klupi Balaševiću u čast, zamolio je  prijatelje u Puli, Mirjanu i Igora Galo, da obiđu klupu i u njegovo ime.

Činjenica je da Đole i dalje “bdije” nad svim prijateljstvima na ovim našim prostorima jer nije prošao ni dan a Isakovu je od prijatelja stigla fotografija da su Mirjana i Igor Galo odneli cveće u njegovo ime na kamenu klupu.

I po rečima muzičke kritičarke Jovanke Bebe Stepanović, dugogodišnje urednice u Radio Novom Sadu, “Vojvođani su spremni da zastrašujućom brzinom zaborave one koji su im 90-ih godina bili spas duše”.

I iz njene izjave za list Danas se naslućuje ogorčenost što Novi Sad lako zaboravlja svoje sugrađane. Stepanovićeva se raduje ovom lepom gestu Puljana: “Gde je koja klupa postavljena samo neka nas raduje i živeli oni koji su je postavili!”

Bogomir Bogica Mijatović, muzički urednik, koji je svedok bogate Đoletove karijere od samih početaka krajem sedamdesetih, otkriva čitaocima Danas-a još poneki detalj o povezanosti muzičara i tekstopisca sa Istrom:

„Drago mi je da se to desilo u Istri gde je Đole baš voleo da ide i da nastupa i na odmor, na more. Pričao mi je da toliko voli Istru verovatno i zato što su mu mama i tata poverili da je on ‘napravljen’ u Rovinju”.

Međutim, i Mijatović je imao potrebu da odmah iskaže i nezadovoljstvo činjenicom da Novi Sad lako zaboravlja svoje velikane: “Još jednom se pokazalo da svi brže reaguju od nas Vojvođana da pokažu koliko su cenili i voleli Đorđa Balaševića. Mi zaista „sporo palimo“. Na primer, i Dušku Trifunoviću se Novi Sad nije odužio na pravi način, a evo, ispostavlja se da će i Đorđe Balašević pričekati dok mi ne smislimo šta ćemo i kako ćemo”, naglašava Bogica Mijatović.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari