Novosađanin Velimir Milošev pretučen na Evroprajdu: Žrtvovani smo u političkoj igranci (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mladi evropski ambasador i učesnik Europrajda 2022. Novosađanin Velimir Milošev jedan od učesnika parade koji je pretučen na ulicama Beograda kada se vraćao sa koncerta organizovanog nakon kratke šetnje 17. septembra. Ipak, nasilje koje je doživeo nije jedino po čemu će pamtiti ovu paradu, već je to, kako je ispričao za Autonomiju, dominantna atmosfera mržnje i pretnji koja je obeležila ovu manifestaciju.

Smatra da je zbog načina na koji je Evroprajd finalizovan zapravo postignut kontraefekat.

“LGBT zajednica samo je nazadovala subotnjom paradom”, ubeđen je Milošev.

Kako nam je ispričao, najveća pretnja za učesnike prajda bio je povratak kući nakon samog događaja.

U to se i lično uverio, kada je sa prijateljima napustio koncert na Tašmajdanu.

„Bilo nam je hladno i napustili smo koncert. Policije je bilo svuda, međutim, bio je već mrak i mi smo sačekali prijateljicu ispred jedne zgrade kako ne bi išla sama. Bili smo nadomak policije tridesetak metara. Obezbeđivali su čitavu ulicu. Mislili smo da smo na bezbednom. Međutim, opkolila nas je grupa mladića, između 10 i 15 njih, koji po mojoj proceni nisu bili stariji od 18 godina. Opkolili su nas sa obe strane, uzvikivale razne pogrdne reči, pretili su nasiljem i mi smo shvatili da moramo da bežimo. Kako smo počeli da trčimo ja sam samo osetio udarac u vilicu, pao i povredio kolena. Ustao sam i počeo da šepam. Pobegli smo do policije. Ti mladići nas nisu dalje pratili“, kazao je Milošev za portal Autonomija.

Nakon toga, slučaj su prijavili policajcima koji su se nalazili niz ulicu, ali je njhova reakcija bila “hladna i apsurdna”.

„Saopštili su nam samo da za prijavu najpre treba da odemo kod lekara kako bismo dobili dokaz da je bilo fizičkog nasilja, odnosno da me je neko udario, što je apsurdno, jer se sve dešavalo tu na ulici“, dodao je on.

Milošev je tek u ponedeljak, dva kasnije, uspeo da slučaj prijavi policiji.

Kada se desio ovaj incident on je bio sa prijateljima iz evropskih zemalja koji su, kako kaže, došli da iskažu solidarnost, a doživeli traume koje će nositi sa sobom.

„To pokazuje koliko je opasno igrati se sa ljudskim pravima… Kada se vrh države, kao i vrh crkve, meša u ove stvari, posledice su pogubne. Ja se bojim da smo mi nazadovali ovom parodom. Da cilj ne samo da nije postignut, već je proizveden kontraefekat“, istakao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjave zvaničnika, između ostalog i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se „šetnja nije desila“, Milošev odgovara da se šetnja desila ali da je priča koja se digla oko prajda „politizovana igranka gde su izigrana prava LGBT osoba“.

„Desila se šetnja. Ali, LGBT populacija je kao manjina postavljana kao žrtva u toj političkoj igranci, kako bi se sačuvali neki poeni. Poenta je bila da pokažemo gradu Beogradu i Srbiji da je LGBT zajednica tu, da smo deo ove zemlje i da nećemo da idemo. Želimo da živimo normalnim životom. Međutim, pošto je otkazana prva, duža ruta šetnje, mi nismo to mogli zaista da pokažemo“, napominje Milošev.

On je ukazao i da se ovogodišnji prajd razlikovao od prethodnih zbog velikog broja prijavljenih slučajeva nasilja nad učesnicima, i to uglavnom nakon samog događaja.

Prema zvaničnim navodima, paradu je obezbeđivalo 5.200 policajaca, ali nije poznato koliko je do sada prijavljeno slučajeva nasilja nad učesnicima prajda.

Ipak, Milošev poručuje da su političke odluke koje su prethodile prajdu ali i sam prajd pokazatelji da je opravdano što se ova manifestacija desila upravo u Beogradu i da LGBT osobe moraju nastaviti da se bore za svoja prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari