Novosadski plenum - Quo Vadis Balkan? 1Foto: Danas/G. Nonin

Regionalna akademija za razvoj demokratije i Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, uz podršku Evropskog fonda za Balkan organizuju Novosadski plenum “Quo Vadis Balkan?” u četvrtak, 14. i u petak, 15. jula u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Hotelu “Leopold” i Bastionu svetog Leopolda.

Novosadski plenum treći je u nizu serije skupova, nakon podgoričkog i zagrebačkog, čiji je cilj osnaživanje progresivnih snaga u regionu kroz okupljanje i razgovore o modalitetima odgovora na rastući desni ekstremizam, krizu demokratije, aktuelnije izazove i prepreke demokratizaciji zemalja regiona.

Plenume organizuje Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice sa namerom da kroz otvoreni forum sa relevantnim društvenim akterima podstaknu delovanje progresivnih i demokratskih struktura u regionu – političara, civilnih aktivista, publicista, istoričara, novinara, nosilaca važnih funkcija, a sve sa ciljem jačanja procesa demokratizacije i evropeizacije kako pojedinačnih zemalja, tako i regona u celini.

Novosadski plenum će na tri panela i jednoj debati okupiti više od pedeset istaknutih pojedinaca iz regiona, vrsnih stručnjaka i istaknutih boraca za demokratiju, ljudska prava i pomirenje, kao i zvaničnika i diplomata.

Sutra, 14. jula, od 17 sati, u konferencijskoj sali hotela “Leopold” na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, počinje tribina “Aktivizmom protiv fašizacije društva”.

Novosadski plenum - Quo Vadis Balkan? 2

Učestvuju: Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje; Goran Miletić, direktor za Evropu i države MENA, Civil Rights Defenders i organizator Euro Pride 2022; Aleksej Kišjuhas, sociolog i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu; Aleksandar Jovanović, Akcija progresivne Vojvodine; Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa i Balša Božović, izvršni direktor Regionalne akademija za razvoj demokratije, koji će moderirati panel.

Na otvorenom platou Petrovaradinske tvrđave, od 19 sati poćinje istorijski panel “Da li je završen raspad Jugoslavije? (Zašto je Vojvodina bila prva žrtva?)” u kojem će učestvovati istoričari: Latinka Perović, Husnija Kamberović, Tvrtko Jakovina i Milivoj Bešlin koji će moderirati panel.

Novosadski plenum - Quo Vadis Balkan? 3

U petak, 15. jula, od 17 sati u konferencijskoj sali hotela “Leopold” na Petrovaradinskoj tvrđavi, organizuje se debata “Otvoreni Balkan” u kojoj će učestvovati: Branko Ružić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Bojan Maričić, potpredsednik Vlade Republike Severne Makedonije zadužen za evropske integracije; dr Gordana Đurović, bivša potpredsednica Vlade Crne Gore i predsednica Crnogorske panevropske unije; Nataša Vučković, izvršna direktorka fondacije Centar za demokratiju i Balša Božović, izvršni direktor Regionalne akademija za razvoj demokratije koji će moderirati debatu.

Novosadski plenum - Quo Vadis Balkan? 4

Na istom mestu kao i prethodnog dana, na otvorenom platou Petrovaradinske tvrđave, od 19 sati će početi panel “Suočavanje sa prošlošću kroz kulturu sećanja i umetnost” na kojem će učestvovati: Kokan Mladenović, pozorišni reditelj; Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo; Svetislav Basara, književnik; Feđa Štukan, glumac i pisac; Katarina Jovanović, operska umetnica, profesorka FMU i Aleksandra Jerkov, osnivačica Regionalne akademija za razvoj demokratije, koja će moderirati panel.

Novosadski plenum - Quo Vadis Balkan? 5

Ulaz je slobodan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari