Regionalna akademija za razvoj demokratije o slučaju Dinka Gruhonjića: Vučić svojom izjavom podstiče progon 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Regionalna akademija za razvoj demokratije upozorila je danas, povodom komentara predsednika Srbije Aleksandara Vučića o novosadskom novinaru i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću, kako je u svojim ocenama šef države „zaboravio da su pojedinci već ostajali bez života“ nakon medijskih kampanja kakvima je poslednjih dana izložen Gruhonjić.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svojom jučerašnjom izjavom nastavio progon profesora i novinara Dinka Gruhonjića i istovremeno podržao nasilnu blokadu Filizofskog fakulteta u Novom Sadu“, navodi u saopštenju ta nevladina organizacija.

Ističući kako je „nečuveno da se predsednik jedne države univerzitetskim profesorima obraća na taj način i govori im ‘sram te bilo’, vrlo dobro znajući da je snimak koji je pokrenuo hajku protiv Dinka Gruhonjića montiran“ i da on nikoga nije veličao.

„Aleksandar Vučić kao da je zaboravio da su pojedinci već ostajali bez života nakon ovakvih medijskih kampanja. Kao najmoćniji čovek u zemlji, Aleksandar Vučić šalje poruku nasilnicima da nastave sa blokadom, imitirajući nekakvo ponovno ‘događanje naroda’ u kojem Dinko Gruhonjić treba da posluži kao primer kako će proći svako ko bude doveo u pitanje radikalski osinjak Vučićevog režima“, ističe se u saopštenju.

Vučić se, po oceni vojvođanske nevladine organizacije, „prema autonomiji univerziteta i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu ponaša identično kao što se Milošević nekada ponašao prema autonomiji Vojvodine, dok organizovana rulja huligana u majicama sa likom ubice premijera Đinđica podražava neko novo ‘dešavanje naroda’”-

„Nasilje polazi iz reči, a Vučić je svojim obraćanjem pozvao da se nasilje nastavi. To je
nedopustivo i za svaku posledicu tog nasilja biće odgovoran on lično! Dok je pretio
univerzitetskim profesorima, Vučić se nijednom rečju nije osvrnuo na huligane koji su u
majicama sa Legijinim likom blokirali fakultet i iz njega izbacili profesore i studente“, podseća Regionalna akademija za razvoj demokratije.

U saopštenju se insistira da su „u pitanju huligani, a ne spontano okupljeni studenti, jer samo huligani mogu da nose majice sa Ulemekovim likom u ulici Zorana ĐinĐića u kojoj se fakultet i nalazi“.

„Veoma smo zabrinuti za bezbednost svih profesora i svih zaposlenih na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i svih onih studenata koji su se zajedno sa svojim profesorima suprotstavili nasilnicima koji su okupirali fakultet. Vučić stoji iza disciplinovanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i u to više nema nikakve sumnje“, navedeno je u saopštenju.

Regionalna akademija za razvoj demokratije pozvala je univerzitete u Novom Sadu,  Beogradu, Nišu i Novom Pazaru, da podrže svoje kolege, a studente sa
svih fakulteta u Srbiji „da stanu od odbranu svojih kolega kojima je huliganskom blokadom onemogućena nastava“.

„Postaje jasno da braneći Filozofski fakultet u Novom Sadu branimo svakog čoveka u Srbiji i njegovu slobodu“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari