NUNS: Nadležni što pre da utvrde ko stoji iza pretnji novinarki NIN-a 1Foto: Medija centar

Nezavisno udruženje novinara (NUNS) osudilo je večeras „brutalne napade, govor mržnje i pretnje“ upućene zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN, Vesni Mališić, na društvenoj mreži Tviter i pozvalo nadležne da „što pre“ utvrde ko je za to odgovoran.

Iz NUNS-a su naveli da se „opravdano sumnja“ da iza naloga sa kog su upućene pretnje „stoji novinar i bivši predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković“.

„Govor mržnje i pozivanje na linč nikako ne bi smeli budu sastavni deo uobičajene komunikacije među ljudima koji različito misle. Jer, to što osumnjičeni možda nije nikada učestvovao u bilo kakvom nasilnom događaju ne znači da svi ljudi koji čitaju njegove objave na ono što je napisao gledaju samo kao na deo neke polemike“, stoji u saopštenju.

NUNS je pozvao druge medijske i novinarske organizacije da se „usprotive govoru mržnje i pretnjama kao ‘argumentima’ u razmeni stavova“.

„Smatramo da bi to tebalo da učine i političke partije i druge organizacije i da zajednički zadatak treba da nam bude borba za stvaranje demokratske i tolerantne atmosfere u društvu“, piše u saopštenju.

Pretnje Vesni Mališić ranije su osudili redakcija NIN-a i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari