NUNS osuđuje Zvezdino uskraćivanje akreditacije Danasu 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje odluku Fudbalskog kluba Crvena zvezda da uskrati akreditacije redakciji dnevnog lista Danas za utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona između Crvene zvezde i Jang Bojsa.

Juče je na adresu redakcije Danasa stigao meil u kojem ih FK Crvena zvezda obaveštava da zbog velikog interesovanja medija nije u mogućnosti da im odobri akreditacije, a prema svedočenju novinara Danasa, oni su već upozoravani od PR kluba da će im zbog pisanja biti uskraćena akreditacija, navodi se u saopštenju NUNS.

– Ovakva odluka nije dostojna kluba velikog imena i tradicije, a pre svega ona je u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju, gde je jasno naznačeno da je zabranjena bilo kakva diskriminacija novinara i medija.

U članu 4 Zakona o javnom informisanju doslovce piše: „Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“, i ova činjenica bi trebalo da bude poznata odgovornima u Crvenoj zvezdi za odnose sa medijima, kažu u NUNS.

NUNS će se povodom protivzakonitog i nerazumnog stava Crvene zvezde da spreči novinare Danasa da izveštavaju sa utakmice, obratiti Uniji evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), koja je organizator Lige šampiona, i zvanično prijaviti slučaj, a obavestiće i međunarodne asocijacije novinara i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari