NUNS: Predsednik Vučić i drugi politički akteri da prestanu sa targetiranjem novinara jer time ugrožavaju njihovu bezbednost 1Foto: Danas

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je ponašanje visokih predstavnika vlasti i pozvalo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve političke aktere da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti. NUNS ističe da predstavnici vlasti svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare s obzirom na to da se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane koji im prete, posebno na društvenim mrežama.

„Nakon zaoštravanja situacije na Kosovu, u protekla tri dana, predsednik Vučić je u svom obraćanju naciji targetirao dnevni list “Danas” optužujući ih da hoće da “Srbija bude uništena”, a novinarku N1 Sanju Sovrlić je dan ranije, u još jednom obraćanju naciji, optužio da insinuira da je Srbija dala oružje napadačima na Kosovu. Preksinoć, nakon emisije na TV “Happy” u kojoj se govorilo negativno o emisiji TV Insajder iz 2012. godine, u vezi sa proneverom novca sa Kosova, tokom noći je na društvenoj mreži X (Tviter) objavljena poruka upućena glavnoj urednici Brankici Stanković: „Brankice pakuj kofere sama da ti mi nebi pakovali“ sa profila koji je kasnije obrisan“, naveo je NUNS.

Udruženje podseća da je u toku jučerašnjeg dana redakcija “Danasa” primila poruku da „Posle spaljivanja neće ni pomena biti od njih“.

„Novinarka N1 Maja Đurić je najpre verbalno, a potom i fizički napadnuta od strane radnika obezbeđenja fabrike Mitros u Sremskoj Mitrovici. TV ekipa N1 se nalazila na javnoj površini odakle su imali nameru da snime prilog u vezi sa ranije objavljenim informacijama o obustavljanju proizvodnje u ovoj fabrici. Postala je redovna praksa da u ovakvim turbulentnim situacijama novinari i mediji postaju mete za pretnje i diskvalifikacije jer obavljaju svoj posao – izveštavaju o događajima koji su od javnog interesa i suština njihovog posla je da javnosti pruže pravovremene i tačne informacije“, ističe NUNS.

Podsećaju da su političari dužni da odgovornim ponašanjem pomognu da se novinarstvo i sloboda izražavanja zaštite.

„NUNS naglašava da u pitanju više nisu samo sloboda medija i medijskog pluralizma, već se radi i o ozbiljnom ugrožavanju sigurnosti novinara sa potencijalno teškim posledicama. Krajnji je trenutak da nas nosioci vlasti prihvate kao ravnopravne partnere u procesu demokratizacije društva i omoguće punu slobodu izražavanja“, naglašava NUNS.

Prema evidenciji Republičkog javnog tužilaštva, u 2023. godini do kraja jula podneto je 50 krivičnih prijava javnim tužilaštvima za pretnje i pritiske na novinare. U sedam slučajeva doneta je odluka o odbacivanju krivične prijave ili je izdata službena zabeleška da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. U četiri slučaja izrečena je osuđujuća presuda. Takođe, dva predmeta su u toku pred sudom. U tri slučaja počinioci su nepoznati, a 34 predmeta su u nekoj fazi postupka pred tužilaštvom.

U 2023. godini do sredine septembra u bazi NUNS-a (bazenuns.rs) je zabeležen 131 slučaj napada i pritisaka (33 verbalna napada, 7 fizičkih napada i 91 pritisak).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari