NUNS se pridružilo akciji “Solidarno za Miroslava Jovanovića” 1NUNS Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pridružilo se akciji “Solidarno za Miroslava Jovanovića”, kragujevačkog novinara, kome se po nalogu javnog izvršitelja od februara zaplenjuju dve trećine penzije.

Taj novac odlazi u stečajnu masu, čiji je urednik Jovanović bio godinama, a koja je ugašena 2011. godine, a prošle godine je i zvanično završen stečajni postupak.

„Pre dve godine organizovana je slična akcija i javnom izvršitelju je uplaćeno 860.000 dinara, ali se ispostavilo da je time pokrivena samo kamata od 820.000 dinara, koliko je Jovanoviću presuđeno da plati “Svetlosti” kao “solidarni udeo” u kaznama zato što je kao urednik odobrio objavljivanje dva autorska teksta i jedno pismo čitaoca 2004. i 2005. godine. Kamata je enormno narasla zbog predugog sudskog postupka od prvostepene do konačne presude, kao i drugih administrativnih procedura“, naveli su iz NUNS-a.

Sve kazne uplatila je firma, ali je „Svetlost” tužila Jovanovića da nadomesti svoj „solidarni” deo, mesec dana pošto je cela redakcija napustila privatizovanu „Svetlost” i pokrenula „Kragujevačke novine”.

Jovanovićeve bivše kolege iz “Svetlosti” pokušavaju da Jovanovića oslobode nepravedne globe i prikupe oko 900.000 dinara i egzistencionalno ga spasu, jer bi od skromne novinarske penzije primio samo 14.000 dinara mesečno.

NUNS poziva sve koji su u mogućnosti da se pridruže ovoj akciji.

Poseban žiro račun otvoren je kod Credit Agricole banke broj 330-2300102594666-44. (Sa naznakom solidarno za Miroslava Jovanovića)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari