O Prusu koji je postao Srbin 1

Frank Mižo, potomak prusko-francuske protestantske porodice, sanitetski oficir kojeg su u Srbiji zvali Švaba, lekar srpske vojske koji je preživeo albansku golgotu, hirurg koji je srpskim vojnicima krpio ruke i noge, odani muž i otac porodice koji je spokoj nalazio na svom senjačkom tremu s pogledom na Savu, bio je Prus, postao je Srbin i do poslednjeg daha svog tegobnog i dostojnog života ostao čovek.

Ovo je priča o njemu i o časti pruskog oficira – stoji u najavi novog romana S. M. Veljković – Majne libe Milica, koji se ovih dana pojavio u izdanju IK Evro Book.

Lekarka, profesorka Medicinskog fakulteta u penziji, S. M. Veljković školovala se, studirala i radila u Beogradu.

Pisala je stručne i naučne radove, objavila ih je u domaćim i stranim časopisima.

Napisala je jednu stručnu monografiju i bila koautor u studentskim udžbenicima iz sudske medicine, za studente medicine na srpskom i na engleskom jeziku. Istorijom je počela slučajno da se bavi, pre svega razvojem Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Beogradu.

Rezultat tog su dve knjige – Hronika sudske medicine u Beogradu (2009) i Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu, 1920-2010 (2010).

Napisala je biografiju akademika Milana Jovanovića Morskog, lekara, književnika, dramskog pisca i kritičara – Gospodin koji nije znao sankrit (Laguna, 2016)…

Evro Book objavio je ranije njene knjige Krila u mermeru, U potrazi za Gledis i Biblioteka porodice Gradinovački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari