O svetu graničnog poremećaja ličnosti 1

Koje su osnovne karakteristike i simptomi graničnog poremećaja ličnosti (GPL)?

Ko su granične ličnosti koje susrećemo u svakodnevnom životu i kako prepoznati GPL kod bliske osobe?

Kako se dijagnostikuje i tretira granični poremećaj ličnosti i zašto se naziva granični? (Borderline Personaliy Disorder – BPL).

Zašto se simptomi GPL najviše manifestuju u sferi međuljudskih odnosa?

Da li je GPL izlečiv, da li je nasledan i kako odabrati najbolju terapiju?

Ovim pitanjima bavi se knjiga Mrzim te, ne ostavljaj me – Razumevanje graničnog poremećaja ličnosti autora Džerolda Krajsmana i Hala Strausa nedavno je objavio novosadski Psihopolis, u prevodu Kornelije Odri.

Pisana stručno, ali razumljivo, sa mnogo primera iz prakse, odlična je podrška profesionalcima, ali i članovima porodica ili prijateljima osoba sa GPL.

Na mnogo načina granični sindrom za psihijatriju predstavlja ono što je virus nekada bio za konvencionalnu medicinu: neprecizna definicija nejasne, ali opake bolesti, koju je problematično lečiti, teško otkriti, a lekaru je nemoguće da je adekvatno objasni pacijentu.

Najnoviji Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, DSM-5, navodi devet kategoričkih kriterijuma za GPL, od kojih pet mora biti prisutno radi dijagnoze. Glavna karakteristika GPL je visoka nestabilnost u međuljudskim odnosima, predstavi o sebi i emocijama, a osobe su i veoma impulsivne.

Neki od simptoma su stvarna ili zamišljena usamljenost, nestabilni i napeti međuljudski odnosi, nedovoljna svest o sopstvenom identitetu, ekstremne promene raspoloženja i reakcija na stresne situacije, bes, paranoja, za koje su autori naveli niz primera iz prakse. GPL služi da podseti da je granica između normalnog i patološkog ponekad vrlo tanka.

Da li svi, makar donekle, ispoljavamo neke simptome granične ličnosti? Odgovor je verovatno potvrdan.

Međutim, razlika je u tome što nije kontrolisan sindromom do te mere da on narušava ljudski život ili vlada njime.

Sa svojim ekstremnim osećanjima, mislima i ponašanjem, GPL predstavlja neke od najboljih i najgorih ljudskih osobina – pa i društva – tokom prvih dvadeset godina XXI stoleća.

Ovaj poremećaj je danas službeno prepoznat kao glavni problem mentalnog zdravlja u Americi.

Procenjuje se da najmanje 19 miliona Amerikanaca (3-6 odsto ukupne populacije) pokazuje primarne simptome GPL, a prema mnogim studijama, ta brojka je značajno umanjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari