Predsednik SAD Barak Obama posetio je prošle godine Prag i predstavio smelu viziju „sveta bez nuklearnog oružja“. Godinu dana kasnije ponovo je doputovao u češku prestonicu gde je juče potpisao sporazum sa Rusijom nazvan Novi START.

Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev susretom u Pragu odbacili su ogorčenost koja je proteklih godina karakterisala odnose Vašingtona i Moskve, budući da su se složili da svedu nuklearne arsenale na najniži nivo u proteklih pedeset godina. „Nesposobnost SAD i Rusije da zajedno rade na nalaženju rešenja za velika pitanja nije dobro ni za jednu od njih, a ni za ceo svet“, rekao je Obama u holu čuvenog Praškog zamka. „Zajedno smo pokazali kakve su koristi od saradnje. Danas je nastupila bitna prekretnica kada je reč o nuklearnoj bezbednosti i neširenju nuklearnog oružja i odnosima SAD i Rusije“.

Medvedev je rekao da potpisivanje sporazuma predstavlja „pravi istorijski događaj“ koji će „otvoriti novu stranu“ u rusko-američkim odnosima. „Ono što je najvažnije jeste da je ovo situacija od koje svi imaju koristi. Niko nije na gubitku zbog ovog sporazuma. Verujem da je ovo tipična crta naše saradnje. Obe strane su na dobitku“. Ruski predsednik je nagovestio da će podržati američku inicijativu da se uvedu nove sankcije Iranu i rekao da nuklearni program Teherana prkosi međunarodnoj zajednici. Obama je nazvao Ruse „prijateljima i partnerima“ i dodao da „bez ličnih napora i jakog rukovodstva, dve zemlje ne bi bile ovde gde su danas“. Medvedev je kazao da su Vašington i Moskva „razvili veoma dobre odnose“. Dvojica lidera saopštila su juče da će Medvedev posetiti SAD na leto.

Međutim, iako su dva predsednika pozdravila sporazum, nisu mogli da nađu zajednički jezik kada je reč o američkim planovima da se izgradi antiraketni štit u Evropi s ciljem da se odgovori na bilo kakvu iransku pretnju. Obama je odbacio ruske zahteve da se sporazumom obuhvate ograničenja na raketnu odbranu.

Obamin prvi zadatak nakon povratka u Vašington biće da ubedi Senat da ratifikuje novi sporazum do kraja godine, za šta je potrebno dve trećine ukupnog broja glasova, što znači da treba da ga podrži najmanje 67 senatora, te je neophodno osam glasova iz republikanskih redova.

Prema rečima analitičara, novi sporazum predstavlja prekretnicu u procesu kontrole naoružanja, budući da ga smatraju prvim prikladnim dokumentom tog tipa nakon hladnog rata. Oni takođe navode da je sporazum podjednako važan i zbog diplomatskih signala koji se njime šalju o odnosima Moskve i Vašingtona, kao i zbog Obaminih većih ciljeva o nuklearnom razoružanju.

Prema sporazumu, dve sile će umanjiti svoje nuklearne arsenale, ali će sačuvati po 1.500 bojevih glava zajedno sa onim državama koje nisu obuhvaćene paktom. Procenjuje se da SAD trenutno imaju oko 2.200 bojevih glava, a Rusi između 2.600 i 2.700. Prema novom sporazumu, biće im dozvoljeno da rasporede najviše 700 lansera balističkih raketa ili bombardera koji mogu da ponesu nuklearne bombe.

Večera za odabrane

Prag – Američki lider sinoć je bio domaćin večere sa liderima 11 šefova država i vlada iz odabranih evropskih zemalja. Na listi zvanica, osim Češke, nalaze se predstavnici Bugarske, Hrvatske, Estonije, Mađarske, Litvanije, Letonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije. Međutim, večera je prošla bez prisustva ijedne visoke ličnosti EU, poput predsednika ili šefice diplomatije Unije. Večera je prema navodima Bele kuće osmišljena kao prilika da se shvate „jedinstvene perspektive“ za bivše komunističke i sovjetske zemlje kada je reč o bezbednosnim pitanjima u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari