Obeležen Međunarodni dan starih osoba u Zaječaru 1Foto: Crveni krst Zaječar

Crveni krst u Zaječaru, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok” i Udruženjem penzionera, organizovao je akciju povodom Međunarodnog dana starih osoba.

Kako su oni kazali, ove godine Međunarodni dan starijih osoba je usmeren na starije žene i tema 2022. godine je ”Otpornost i doprinosi starijih žena”.

Predsednica Crvenog krsta u Zaječar, diplomirani psiholog Ivanka Jović, kazala je na tribini koja je organizovana za “najstarije” Zaječarce, da se ovaj dan obeležava od 1990. godine, kada je doneta Rezolucija Ujedinjenih nacija.

“Starih ima sve više i mi moramo da menjamo neke stavove u odnosu na stare ljude zato što nisu svi isti, njihove potrebe nisu svima iste. Prvo treba da vidimo kome je šta potrebno da bi mu pružili neku podršku. Među starijim osobama ima više žena, a žene uglavnom imaju lošiji materijalni status od muškaraca, što pokazuju i istraživanja. Po istraživanju koje je rađeno, starije žene su i lošijeg zdravstvenog stanja od muškaraca“, istakla je Ivanka Jović.

Takođe, ovom prilikom predstavnici ZZJZ “Timok” u Zaječaru izvršili su proveru šećera i krvnog pritiska najstarijim Zaječarcima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari