Obeležen Svetski dan borbe protiv artritisa 1Foto: pixabay / Septimiu

Svetski dan borbe protiv artritisa i ove godine obeležen je pod sloganom „ U tvojim rukama je preduzmi akciju“ u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, a uz podršku Udruženja reumatologa Srbije, Udruženja roditelja dece obolele od reumatskih bolesti Srbije kao i Udruženja medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji.

„Cilj ovogodišnje kampanje je da ponudimo dublje razumevanje dugogodišnjeg životnog iskustva pojedinca sa reumatskim i koštanozglobnim bolestima. Ovo uključuje njihov put od detinjstva kao pedijatrijskog pacijenta do odraslog doba i kako bolest utiče na sve aspekte života, kao što su lični rast, zapošaljavnje, nega, zasnivanje porodice i starenje. Nije jednostavno živeti sa reumatskim bolestima u svim fazama života“, rekla je dr Mirjana Lapćevič, predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS).

Stručnjaci kažu da atrtritis može da se kontroliše uz kontinuiranu terapiju. „Reumatske bolesti su hronične, zato je bitno da pacijenti dobiju što pre dijagnozu i odgovarajuću terapiju koja mora da bude kontinuirana“, kaže profesorka Mirjana Šefik Bukilica, reumatolog Instituta za reumatologiju Srbije.

Prof. dr Gorica Ristić, internista-reumatolog Klinike za reumatologiju i kliničku imunologiju VMA navela je da artritis može biti uzrok bitnih komorbiditeta. Ona savetuje da pacijenti jednom u pet godina odu na kardiološki pregled.

U Srbiji Svetski dan artrtisa osim u Beogradu, obeležen je i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Centralna manifestacija organizovana je  u Beogradu 12. oktobra ispred spomenika Knezu Mihailu. gdes su se okupili članovi udruženja, zdravstveni radnici iz Instituta za reumatologiju, koji su pacijentima i građanima davali besplatne savete vezane za reumatske bolesti.

Svečana ceremonija završena je puštenjem balona i vežbama kao prevencijom oštećenja zglobova u obolelih od artritisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari