Na slavlju koje je održano sinoć u beogradskom Hotelu M srpska masonerija je uz zvanice iz više od 20 zemalja sveta obeležila 100 godina od osnivanja Vrhovnog saveta Srbije (VSS). Trodnevnom skupu masona prisustvovali su veliki majstori do 33. reda i grand-komanderi iz Francuske, Belgije, Rumunije, Rusije, Španije, Bugarske, SAD, Italije, Grčke, Portugala i iz više afričkih zemalja.

Dragan Đurić, grand-komander Vrhovnog saveta Srbije i veliki majstor 33. reda, poručio je juče uoči svečanosti da je Beograd u protekla tri dana bio centar svetske masonerije.

– Prvi Vrhovni savet Kraljevine Srbije (VSKS), kasnije Jugoslavije, formiran je 1912. godine. Prvi grand-komander bio je Đorđe Vajfert, čija se slika nalazi na novčanici od 1.000 dinara. Osnivanje VSKS pomogao je Vrhovni savet Grčke, a osnivač svih pokreta u svetu je Vrhovni savet Francuske – ukazao je Đurić. On je dodao da masoni postoje u Srbiji od sredine 19. veka, ali da je zatišje bilo za vreme ratova i u doba komunizma „koje je zabranjivalo masoneriju“.

– Masonerija je doživela procvat krajem 90-ih. Iako ima više grana masonerije, naklonjenih engleskoj, nemačkoj ili francuskoj struji, Vrhovnog saveta Srbije je jedini zvanično priznat u svetu. Pripadamo francuskoj opciji, koja je najliberalnija – navodi Đurić, ističući da ta opcija radi po tradicionalnim načelima, bez mešanja u politiku i religiju, sa osnovnim ciljem „uzdizanje i izgrađivanje čoveka kao ličnosti“. Među masonima, dodao je, ima političara, biznismena i drugih javnih ličnosti, „ali brat ne sme da potkaže brata po masonskim i moralnim zakonima“, ukoliko on sam to ne želi.

Na sinoćnom slavlju, koje je bilo zatvoreno za javnost, uglednim masonima iz zemlje iz sveta dodeljena su diplome i specijalne povelje Vrhovnog saveta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari