Obrazovanje za kritičko mišljenje 1

Tematske celine Kritičko mišljenje u digitalnom dobu – kultura, umetnost, mediji i Putevi menadžmenta u kulturi – obrazovanjem do profesije, predastavljene su u novom broju (169) časopisa Kultura, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Celinu Kritičko mišljenje u digitalnom dobu priredile su prof. dr Milena Dragićević Šešić i prof. dr Mirjana Nikolić, koje u uvodnoj reči navode da se „fenomen medijske pismenosti danas ne može posmatrati jednoznačno, kao obrazovanje za razumevanje jezičkih poruka, već pre svega kao obrazovanje za kritičko mišljenje, koje će razumevati i interpretirati, ali isto tako i konstruisati i producirati nove medijske poruke“.

Prof. dr Vesna Đukić i prof. dr Ljiljana Rogač Mijatović, urednice tematske celine Putevi menadžmenta u kulturi, u svojoj uvodnoj reči pišu da „su nastojale da prikažu kako interdisciplinarni naučni pristup proučavanju kulture, umetnosti i medija utiče na razvoj nauke i naučnika, ali i kako naučnik utiče na razvoj nauke. U ovom slučaju, radi se o menadžmentu u kulturi kao užoj naučnoj oblasti društveno-humanističkih nauka, ali i o prof. dr Mileni Dragićević Šešić koja već 40 godina daje izuzetno značajan doprinos izučavanju savremenih umetničkih i teorijskih oblasti izvan okvira uobičajenog monodisciplinarnog pristupa, dominantnog u svim poljima nauka“.

Pored tematskih celina, novi broj Kulture donosi i tekstove u rubrikama Istraživanja, Osvrti i Prikazi kao i tekst uspomene na počivšeg Triva Inđića (1938-2020), idejnog pokretača časopisa Kultura. Svi radovi objavljeni u časopisu dostupni su na sajtu casopiskultura.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari