Čišćenje Begejskog korita, koji se proteže od Centralne gradske pijace do Bosanske ulice kao i na potezu ulica Todora Manojlovića i Avalske u Zrenjaninu, a inače se koristi kao kanal za otpadne vode i kišnicu, obustavljeno je, a tu odluku lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu i ovdašnjoj javnosti saopštilo je preduzeće „Vode Vojvodine“.

Kao razlog navode se brojni problemi sa kojima su se dežurne ekipe izvođača radova na terenu suočile, pre svega sa maksimalno zapuštenim terenom na kome, pored kabastog otpada, ima i nelegalno postavljenih šahtova i improvizovane kanalizacione mreže. Zbog svega zatečenog na terenu iz „Voda Vojvodine“ poručuju da je nastavak čišćenja kanala neizvestan. Zbog toga je reagovala Mesna zajednica „Nikola Tesla“, na čiju inicijativu je prikupljen novac preko Pokrajine i grada, pa je letos počelo čišćenje ovog kanala.

– Nakon tarupiranja trase i izlaska geometara, utvrđeno je da su na nekoliko lokacija pojedini građani zatrpali kanal, a neki su sazidali nelegalne objekte. Stručnjaci su konstatovali da je delom i zbog toga nemoguće prokopati kanal po planu stare trase. Predložili smo na sastanku sa građanima i rukovodstvom vodoprivrednog preduzeća „Srednji Banat“, koje je izvođač radova, da se promeni trasa kanala i da nova prolazi kroz posed vlasnika koji su dali saglasnost za ovaj predlog. Ali, „Vode Vojvodine“ ne pristaju na to dok se ne reši spor koji ovo javno preduzeće treba da pokrene protiv nesavesnih građana. Smatramo da zbog nedomaćinskog vođenja računa o prirodnom dobru kakva je i kanalska mreža za otpadne vode, a koje je država prepustila JP „Vode Vojvodine“, grad treba da preuzme nadležnost. To je jedini način da se ovaj prostor uredi, kako građani ne bi imali više problema sa poplavama i otpadom – objašnjava Branislav Dobrijević, predsednik Saveta MZ „Nikola Tesla“.

Prema njegovim rečima, do sada je očišćeno i odneseno 40 tona smeća kod kolektora za otpadne vode u Makedonskoj ulici, ali se posle nekoliko dana ista količina smeća ponovo pojavila na istom mestu. Inače, radovi na deonici od kilometar i po počeli su u julu, o čemu je Danas pisao. Kako je tada najavljeno, odmuljavanje, postavljanje cevi i nasipanje zemlje započelo je na potezu između ulica Nikole Tesle i Žarka Zrenjanina, kod gradskog buvljaka i Centralne pijace. Potom je nastavljeno na potezu između Makedonske i Bosanske ulice, i između Todora Manojlovića i Njegoševe, gde je i otkriven najveći problem. Radove izvodi DTD „Srednji Banat“, a sredstva u iznosu od tri miliona dinara za ovaj važan posao, koji je započet na inicijativu ljudi iz Mesne zajednice „Nikola Tesla“, obezbedili su grad i Pokrajina. Zemljište koje obuhvata kanal prepuno je depresija, trske i smeća, zbog čega kišnica ne može da otiče u dva kolektora za otpadne vode, koja su odavno postavljena u Makedonskoj ulici i Ulici Todora Manojlovića. Kako objašnjavaju u MZ „Nikola Tesla“, od ovog posla koristi je trebalo da imaju tri gradska naselja – Gradnulica, Žarko Zrenjanin i MZ „Nikola Tesla“. Inicijativa je potekla od građana koji žive u neposrednoj blizini kanala, zbog čega imaju puno problema. Otpadni kanal nije u funkciji više od 50 godina, potpuno je zapušten, pa se u okolnim dvorištima sakuplja podzemna voda i kišnica. Postao je leglo komaraca i vodozemaca, upozoravaju u MZ „Nikola Tesla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari