"Očigledan tabloidni pristup izveštavanju o nasilju": Panel o medijskom izveštavanju 1Foto: Pixabay/Counselling

Vršnjačko i drugo nasilje nije tema na kojoj bi mediji trebalo da jure čitanost ili gledanost, ali tabloidni pristup tome je očigledan, a profesionalni mediji koji o tome izveštavaju poštujući etičke principe mogu samo delimično da utiču na to, rečeno je na današnjem panelu o medijskom izveštavanju o vršnjačkom nasilju.

Novinarka CINS Teodora Ćurčić rekla je da su mediji u Srbiji organizovani u sistem u kome novinari tabloida i kada urade posao profesionalno, urednici promene naslov i dodaju sve ostale senzacionalističke elemente.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić rekao je da bi tragadiju i izveštavanje o masovnim ubistvima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Maldenovcu, koje je ocenio kao najgore mirnodopske zločine u Srbiji, trebalo posmatrati u širem kontekstu.

On je ocenio da su izveštavanje i zloupotreba žrtava tokom ratova devedesetih bili jezivi i da vidi kontinuitet, jer građani Srbije žive u „autokratskom sistemu gde se za sve pita jedan čovek“.

Cvijić je rekao da su u najmanju ruku inspiratori ratnih zločina iz devedesetih, u kojima su stradalada deca, bili u vrhu vlasti, a da je tadašnju medijsku manipulaciju pokrivao „današnji autoritarni vođa, tada ministar informacija“.

On je istakao da ga ne čudi što mediji pod kontrolom režima krše sve kodekse izveštavanja.

Cvijić je kazao da se mediji pod direktnom kontrolom vlasti finansiraju iz budžeta da pišu „odvratnosti kada su u pitanju maloletnici, ali i sve drugo“.

On je ocenio da je postavljen takav sistem da novinarska udruženja ne mogu da se suprotstave takvom izveštavanju, jer se iz budžeta finansiraju mediji koji krše novinarski kodeks.

Studentkinija Fakulteta političkih nauka Nikolina Sinđelić rekla je da je najveća greška to što se kroz medije provlače senzacionalistički naslovi kojima se ljudima uteruje strah.

Ona je navela da su najčešće greške otkrivanje identiteta žrtava, njhovih porodica i prijatelja i dodala da se one najviše mogu videti u onlajn medijima, jer oni imaju najveću publiku.

Govoreći o izveštavanju o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ona je istakla da su najveće greške objavljivanje zdravstvenog kartona osumnjičenog K. K.

Studentkinija Fakulteta političkih nauka Simonida Karanović istakla je da je u vreme kada ljudi žele da saznaju informacije što pre, ako je moguće već posle svega nekoliko minuta nakon što se nešto dogodilo, problem to što su te informacije generelano neproverene i što sagovovornici nisu verodostojni.

Ona je ocenila da je vršnjačko nasilje ove godine slika društva, a da ja način na koji mediji o tome izveštavaju – slika medija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari