Od 15. aprila pod naponom novoizgrađena kontaktna mreža na brzoj pruzi između Novog Sada i Vrbasa 1Foto: Shutterstock/Maja Tomic

Infrastruktura železnice Srbije upozorila je danas da će kontaktna mreža na novoizgrađenoj deonici brze pruge Novi Sad – Vrbas od 15. aprila biti stavljena pod visoki napon i apelovala da se ne prilazi gradilištu brze pruge i zoni kontaktne mreže, jer je opasno po život.

Precizirano je da, u sklopu izgradnje brze pruge Novi Sad – Subotica – državna granica, po završetku radova na priključenju kontaktne mreže, na deonici Novi Sad – Vrbas Nova (novoizgrađena železnička stanica), od danas počinje naponska proba, ispitivanje izolovanosti i kontinuiteta struje vuče i uključenje napona u postrojenjima novougrađenih postrojenja kontaktne mreže.

Po završetku naponskih proba, na brzoj pruzi Novi Sad – Vrbas Nova planirano je testiranje postrojenja novoizgrađene kontaktne mreže, zbog čega će ona od ponedeljka biti pod visokim naponom.

Podseća se da kroz kontaktnu mrežu prolazi struja visokog napona od 25.000 volti.

Kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova, a u takvim slučajevima nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava, stoji u upozorenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari