Od jutros inspekcija u beogradskim gimnazijama 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U svim beogradskim gimnazijama od jutros se nalaze prosvetni inspektori zbog štrajka upozorenja koji danas organizuje Forum beogradskih gimnazija (FBG) i odluke tog sindikata da njihovi članovi neće držati časove po 45 minuta.

To je za Danas potvrdio Aleksandar Markov, predsednik FBG, koji kaže da se ne seća da je za bilo koji štrajk upozorenja bila ovako žustra reakcija Ministarstva prosvete.

Do objavljivanja ovog testa komentar iz Ministarstva nismo dobili.

Markov kaže da je štrajk organizovan i najavljen u skladu sa zakonom , ali da  očekuje da zaposlenima koji u njemu učestvuju bude odbijen deo od plate.

– Očekujem da će se to izvesno dogoditi i na to smo računali. Forum beogradskih gimnazija ima svoja sredstva iz kojih će nadoknaditi nastavnicima deo plate, ako bude odbijanja – kazao je Markov.

On ističe da je odziv u današnjem štrajku upozorenja polovičan, napominjući da je štrajk došao kao spontana reakcija članstva, a ne nešto što je temeljno pripremano.

– Sam štrajk upozorenja ima simbolički značaj. Hteli smo da skrenemo pažnju na nezadovoljstvo prosvetnih radnika u čemu smo očigledno uspeli, čim su predstavnici Ministarstva prosvete morali danas da se angažuju i da rade – kaže Markov.

Kako je Danas pisao, inicijalna kapisla koja je dovela do ovog protesta bila je viber poruka koju je načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović poslao direktorima škola da tokom današnje radne subote časovi moraju da traju po 45 minuta, što se, tvrde nastavnici, do sada nikada nije dešavalo.

Zanimljivo je da zvaničan dopis ovakve sadržine nije izašao iz Ministarstva prosvete čiji su se predstavnici u četvrtak ograđivali od samoinicijativnog poteza načelnika beogradske Školske uprave, da bi juče u saopštenju Ministarstvo stalo iza Filipovića.

Ono što je upitno je činjenica da škole u drugim školskim upravama nisu dobile nalog da danas časovi moraju trajati po 45 minuta, te da se u velikom broju obrazovnih ustanova danas zvoni na 30 minuta, a neke škole rade i onlajn.

Nastavnici na društvenim mrežama svedoče da rade skraćeno, čak kažu da neke srednje škole imaju onlajn nastavu, ali ne u realnom  vremenu, već samo postavljaju materijale u gugl učionice.

Milan Jevtić, nastavnik u kragujevačkoj Srednjoj stručnoj školi, potvrdio je za Danas da su časovi u toj školi bili skraćni i da iz tamošnje školske uprave nije stigao nalog da se mora raditi kao da je redovan radni dan.

Kao razloge zašto su časovi skraćeni, on navodi činjenicu da veliki broj učenika putuje do škole, a vikendom je prevoz redukovan.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorad Antić kaže za naš list da časovi u školama u kojima imaju članstvo danas traju po 45 minuta.

Ističe da su zaposleni veoma nezadovoljni, ali da nije bilo vremena da se sazovu sindikalni organi i donese eventualna odluka o protestu, jer je poruka načelnika ŠU Beograd stigla kasno.

Antić ističe da bar polovina učenika danas neće biti na nastavi, a da je izostajanje posebno prisutno među matirantima trogodišnjih škola. Sem toga, dosta učenika živi u rubnim gradskim opštinama, a jedna broj đaka koji nisu iz Beograda vikendom putuje kući.

– Ako je istina da druge školske uprave nisu tražile da danas časovi traju po 45 minuta, onda je ovo što je urađeno u Beogradu ružno i neprimereno i degradiranje beogradskih nastavnika – navodi Antić.

Upitan da li je ovo lični rat predstavnika Ministarstva sa njim, predsednik FBG Aleksandar Markov odgovara:

– Predstavnici Ministarstva nemaju razlog da ratuju protiv mene. Oni mogu da ratuju sa mojim kolegama, jer ja nastupam u njihovo ime i prilici sam da kažem sve ono što oni misle, tako da bi ovo mogao biti samo rat sa Forumom beogradskih gimnazija – ističe Markov.

Na pitanje šta će se dalje dešavati u vezi sa učešćem članova FBG u pregledanju testova sa probne državne mature, on odgovara da je rok za završetak tog posla 19. april.

– Imamo informacije da u nekim školama direktori pritiskaju nastavnike da potpišu da ne žele da pregledaju testove. Ako pritisci budu veliki možemo ili da proglasimo štrajk ili ćemo morati da pregledamo testove, jer bi drugačija odluka značila oglušavanje o rešenja koja su direktori izdali zaposlenima što bi predstavljalo težu povredu radne obaveze – kaže Markov, koji sve što se do sada desilo tumači kao nameru Ministarstva da ućutka nastavnike.

On dodaje i da mu nije poznato da li je Ministarstvo po istom principu postupalo i kada je tokom marta bio organizovan štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ali ističe da je siguran da inspekcija tada nije obilazila škole.

Milan Jevtić kaže da inspekcija nije bila tokom martovskog štrajka u školama, a umanjenja plata za sada nije bilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari