Forum beogradskih gimnazija doneo odluku o štrajku u subotu, Ministarstvo poručuje da nisu tražili da časovi traju po 45 minuta 1Foto: Vesna Andrić/Danas

Forum beogradskih gimnazija (FBG) doneo je odluku o štrajku upozorenja u subotu, 9. aprila i tog dana članovi ovog sindikata neće držati časove po 45 minuta. Takođe, članovi Foruma su odlučili da obustave pregledanje testova u okviru drugog pilotiranja državne mature, kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik FBG.

Povod za ovaj potez je poruka koju je načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović poslao direktorima beogradskih škola da u subotu časovi traju po 45 minuta.

To je, kaže, Markov, samo kap koja je prelila čašu i okidač da nastavnici ispolje ogromno nezadovoljstvo tretmanom Ministarstva prosvete i nametanjem novih obaveza.

Iz Ministarstva prosvete školama je upućen dopis u kojem su direktori obavešteni samo da je predstojeća subota radna, bez preciziranja koliko treba da traju časovi.

Prema našim saznanjima, načelnik ŠU Beograd je samoinicijativno poslao pomenutu poruku, a nakon današnje reakcije FBG, uputio je školama ponovo zvaničan dopis Ministarstva, što praktično znači da će svaki direktor odlučiti koliko će časovi u subotu trajati.

U Ministarstvu za Danas kažu da su zatečeni postupkom profesora koji su odlučili da prekinu učešće u pilotiranju državne mature, napominjući da im je žao što se ova važna tema za obrazovni sistem dovodi u vezu sa održavanjem radne subote.

S druge strane, Markov kaže da je sada na potezu Ministarstvo od koga zavisi da li će štrajk upozorenja u subotu biti održan ili ne.

Odluku o jednosatnom štrajku FBG će ujutru poslati Ministarstvu, a na pitanje kako će štrajk izgledati, Markov kaže da će četiri časa biti skraćena na po 30 minuta, kako ne bi izašli iz okvira zakona.

Upitan šta će se desiti ako Ministarstvo dozvoli direktorima da samostalno organizuju rad, a neki se ipak odluče da časovi traju po 45 minuta, on odgovara da će se pojedinačni slučajevi rešavati na nivou škola.

U svakom slučaju, članovi FBG ostaju pri stavu da nema svrhe da se subotom drži nastava u uobičajenom vremenu, kada će veliki broj učenika biti odsutan, a nastavnici neće moći ni da predaju novo gradivo, niti da ispituju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari