Profesori beogradskih gimnazija odbijaju da u subotu drže časove po 45 minuta 1Izvor: N1

Profesori beogradskih gimnazija neće u subotu držati časove po 45 minuta, a u toku današnjeg dana ćemo odlučiti da li ćemo u subotu organizovati štrajk upozorenja – kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Članove tog sindikata naljutila je poruka načelnika Školske uprave Beograd Dragana Filipovića, koju je, kako kaže Markov, poslao direktorima škola preko viber grupe da nastava tokom radne subote mora biti organizovana u trajanju od po 45 minuta.

Markov precizira da je radna subota planirana školskim kalendarom za 2. april, a da je potom pomerena za 9. april i da nije reč o nadoknadi propuštenog zbog produžavanja raspusta, jer su neke škole te dane već nadoknadile, a neke tek planiraju.

– Nikada se nije desilo da čas subotom traje po 45 minuta. Oduvek su časovi bili skraćeni na 35 minuta. Svaki direktor ima autonomiju da organizuje rad ustanove, a nigde u zakonu ne piše da su učenici obavezni da subotom dođu na nastavu. Besmisleno je da časovi traju po 45 minuta, jer u učionicama subotom imate u proseku po desetak đaka. Nastavnik ne može da predaje novo gradivo, niti da ispituje, jer se onda i učenici koji su došli u školu više neće subotom pojavljivati. Efekti rada subotom su nikakvi, opet se ide na to da se ispuni forma, a zanemaruje se suština – kaže Markov.

On ističe da direktori škola u drugim školskim upravama nisu dobili nalog da časovi u subotu moraju trajati po 45 minuta.

Kaže i da su neke škole predložile da se organizuje onlajn nastava, budući da su u toku pripreme maturanata za upis na fakultete, te da gimnazijski profesori ovih dana imaju obavezu i da pregledaju testove sa probne velike mature koja je u toku.

Ovaj predlog nije uvažen.

– Da li je ovo način da se Ministarstvo prosvete zahvali nastavnicima koji tokom ove nedelje volonterski učestvuju u probi državne mature – pita Markov.

Iz Foruma beogradskih gimnazija su poručili da bi ministar prosvete Branko Ružić „morao biti svestan da je matura došla, ali nije prošla jer nas tek narednih dana očekuje pregledanje testova, pa bi i nastavnici mogli pronaći adekvatan način da se zahvale nadležnima u Ministarstvu na uzajamnom poštovanju“.

Ovim profesori aludiraju da bi mogli da bojkotuju pregledanje testova, ako se ne odustane od namere da časovi u subotu traju po 45 minuta.

„Uzevši sve u obzir, obaveštavamo ministra da nastavnici u beogradskim gimnazijama nemaju nameru da u subotu 9. aprila drže nastavu u trajanju od 45 minuta, a ujedno obaveštavamo i roditelje da zakon nigde eksplicitno ne predviđa nastavu subotom, pa shodno tome svoje obaveze mogu dalje planirati, naročito ako imamo u vidu da je prethodna radna subota koja je bila planirana za 2. aprila otkazana samo dva dana ranije“, navodi se u saopštenju FBG.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari