Od početka pandemije rekordan broj inficiranih u Šumadiji 1Foto: FoNet

U Šumadijskom upravnom okrugu je za 24 sata registrovan rekordan broj novoinficiranih od početka pandemije – 878 , što je polovina od ukupnog broja testiranih.

Kako je danas rečeno novinarima u Institutu za javno zdravlje (IZJZ), najveći broj novih slučajeva je na teritoriji grada Kragujevca, njih 617.

Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u Šumadiji „preteća“ i da od početka godine iz dana u dan raste broj zaraženih.

Većinu zaraženih čine mladi, ali se poslednjih dana uočava da infekciju prenose i na članove porodice.

„Dominantan je omikron soj, blaža varijanta od prethodnog po simptomatologiji i posledicama, pa ne treba stvarati paniku. S druge strane, i ovaj soj ostavlja teške posledice kod starijih, hroničnih pacijenata i nevakcinisanih osoba“, izjavila je načelnica Centra za epidemiologiju IZJZ dr Ana Miljanović.

Ona je ocenila da je veliki pritisak na kovid ambulante i da veliki broj ljudi čeka ispred da bi se pregledao, testirao i lečio.

Zbog povećanog broja inficiranih od danas u Kragujevcu radi treća kovid ambulanta u zgradi Zdravstvene stanice 1, pored Respiratornog centra u „ATD-u“ i Zastavine ambulante.

Iz Instituta za javno zdravlje su uputili apel gradjanima da se vakcinišu.

Na teritoriji Šumadijskog okruga do sada je 44,5 procenata vakcinisano prvom dozom, a trećom oko 25 procenata, što je, kako je ocenjeno u Institutu, malo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari