Od radija i novine, preko Muzeja fantastike do Gradske kuće: Ruinirano zdanje na Desankinom vencu u Valjevu 1Foto: Đorđe Đoković

Napušteno i ruinirano zdanje na Desankinom vencu, u kome su do pre šest godina bili Radio Valjevo i list Napred, ipak će biti Gradska kuća, odlučilo je gradsko rukovodstvo, piše portal Kolubarske.rs.

„Planiranom rekonstrukcijom i adaptacijom, pored prostorija za potrebe organa Grada, formirao bi se multifunkcionalni prostor koji bi se koristio za protokolarne prijeme, sastanke na najvišem nivou, gradske svečanosti, različite kulturne, obrazovne, naučne i druge sadržaje, književne večeri, tribine, promocije, predavanja, izložbe i slične namene”, navodi se u obrazloženju Odluke o određivanju namene objekta u Ulici vojvode Mišića broj 21 i pristupanju rekonstrukciji i adaptaciji objekta koju su usvojili odbornici Skupštine grada.

Ovom Odlukom stavlja se van snage Odluka Skupštine grada od 31. januara 2019, kojom je objekat prenet na korišćenje i upravljanje Modernoj galeriji, jer ova Ustanova za galerijske poslove „nije pristupila privođenju nameni, a objekat se može koristiti za potrebe organa Grada”.

Kako je navedeno u Odluci „sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju obezbediće se iz budžeta Grada i drugih zakonom predviđenih izvora finansiranja”.

Iz Kolubarskih podsećaju da se ideja o Gradskoj kući prvi put se rodila 2015., a razrađena je 2016. godine kada je na vlast došla koalicija SNS-SPS. Od toga se odustalo te je odlučeno da tu bude Muzej fantastike, međutim ni to nije realizovano. Jedno vreme se čak razmišljalo i o prodaji tog objekta u centru grada.

Dolaskom na vlast, u leto 2016. godine, gradsko rukovodstvo je odlučilo da zdanje na Desankinom vencu bude Gradska kuća, u kojoj bi bili kabineti gradonačelnika i njegovog zamenika.

Tako je rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, koja je po prvobitnom projektu trebalo da košta oko 25,4 miliona dinara bez PDV-a, počela 16. maja 2017. godine sa rokom završetka avgust iste godine. Međutim radovi su ubrzo prekinuti jer se pojavila potreba za dodatnim, neplaniranim, radovima za koje je trebalo izdvojiti oko 2,4 miliona dinara. U međuvremenu je gradsko rukovodstvo odustalo od Gradske kuće, samim tim i od daljih radova i rekonstrujcije objekta.

Od radija i novine, preko Muzeja fantastike do Gradske kuće: Ruinirano zdanje na Desankinom vencu u Valjevu 2
Foto: Đorđe Đoković

Zbog jednostranog raskida ugovora, koji je potpisan u aprilu 2017. godine, firma „Procesor Elektronika”, jedna od članova grupe za izvođenje radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Desankinom vencu, tražila je od Grada da joj nadoknadi troškove od 2,2 miliona dinara s obzirom na to da je kupljena namenska elektro oprema i materijal.

Grad je to odbio, tako da je 2018. godine „Procesor Elektronika” tužila Grad za naknadu štete. I mada svesni činjenice da će sudski spor izgubiti i da će sudski troškovi prevazići cifru od 2,2 miliona dinara, gradsko rukovodstvo je istrajavalo u pokušaju da izbegne svoju obavezu.

Međutim, na naplatu je stiglo preko pet milona dinara. Naime, pravnosnažnom presudom Privrednog suda u Valjevu, koja je potvrđena presudom Privrednog apelacionog suda, a kojom je usvojen tužbeni zahtev GP „Kompresor ing” i „Procesor elektronika”, grad Valjevo je u obavezi da ovim firmama plati 5,3 miliona dinara dinara i to bez obračunate kamate.

Pre godinu dana GrO Stranke slobode i pravde je, zbog raskida ugovora i štete od preko 5,3 milina dinara koju su naneli budžetu Valjeva, tražio odgovornost prethodne gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem i pozvao gradskog pravobranioca da nadležnom sudu podnese regresnu tužbu za naknadu štete, pišu Kolubarske.

Inače, i pored toga što je objekat bio pod sudskim sporom, odbornici Skupštine grada su u februaru 2019. godine usvojili Odluku da zdanje bude dato na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji, koja je zadužbina Ljube Popovića i Doma slikara Mediale, sa idejom da tu bude Muzej fantastike.

Restitucija?

Pre pet godina opozicioni odbornici Demokratske stranke pitali su kada će biti završena rekonstrukcija i da li je zgrada na Desankinom vencu u procesu restitucije, kao i šta je sa imovinom i opremom koja je odneta iz zgrade u kojoj je bilo Radio Valjevo, a koja je u vlasništvu Grada? Čelnici Valjeva nisu imali odgovor.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, zakonski naslednici nekadašnjih vlasnika secesijskog zdanja prve Valjevske banke kasnije Narodne štedionice, građenog od 1903. do 1905. godine, podneli su zahtev za restituciju. Kolubarskim.rs je ranije rečeno u Gradskoj upravi da nisu upoznati sa tim da je objekat u postupku restitucije, naglašavajući da se „vraćanje imovine ne odnosi na objekte za javnu namenu”.

U Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju u članu 18, stav 2 piše da se ne vraća pravo svojine na nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javnih službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari