Od sutra turistički obilazak Hrama svetog Save košta 300 dinara 1Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Počev od sutra, organizovane turističke ture Hrama svetog Save će se naplaćivati 300 dinara po osobi. Pojedinačne posete će i dalje biti besplatne.

I dok je šira javnost ovo saznala preko obaveštenja na internet stranici Hrama svetog Save, licencirani turistički vodiči su dobili obaveštenje preko mejla od marketing službe hrama.

“Vođenje tura koje dolaze u turistički obilazak centralnog dela i Kripte Svetog Save u pratnji licenciranog turističkog vodiča u obavezi su da plate taksu u iznosu od 300 dinara po osobi”, navodi se u tom obaveštenju.

Licencirani turistički vodič Milica Lenasi za Danas kaže da se to odnosi samo na grupe koje vode domaći vodiči i da u slučaju da turisti sami odluče da uđu u Hram ulaz se neće plaćati.

“Radi se o taksi koja se naplaćuje srpskim vodičima koji su već platili licencu i takva vrsta naplaćivanja ne postoji nigde u svetu. Ili se ulaz naplaćuje ili ne”, napominje ona i kaže da se ovde ne radi o “ulaznici” već taksi koju su vodiči dužni za svoju grupu da uplate na žiro račun Hrama i to unapred.

Lenasi kaže da će vodiči da rade kako agencije kažu, ali da će biti grehota da strani turisti uđu u Hram, a da ne čuju priču vodiča.

Ona napominje da se u Kini naplaćuju ulazi u hramove, da se u sve crkve u Rusiji naplaćuje ulaz, ali ne i u najvećoj crkvi Svetog Spasa u Moskvi.

Turističke agencije je vest dočekala pred kraj sezone, jer one koje rade sa stranim turistima sezonu pripremaju početkom godine i tada nisu znali da treba da uračunaju ovaj trošak.

Vodič u Hramu svetog Save koji nije želeo da se predstavi rekao je Danasu da su turističke agencije godinu dana unapred obaveštene da će početi da se naplaćuje organizovan ulazak. Kako dodaje, taj korak je bio neophodan.

– Neophodno je obezbediti finansijska sredstva za vodiče koji rade u Hramu, ljude koji čiste, ljude koji garantuju za bezbednost, navodi sagovornik Danasa ističući da će se na ulazu u hram nalaziti osobe koje će se starati da li je plaćena karta.

Kako navodi, ova praksa ne predstavlja presedan već je pravilo u velikom broju verskih objekata u svetu.

– Primera radi, ulazak u pratnji vodiča u crkvi Sagrada familia u Barseloni košta 65 evra. Naš hram ne da ne zaostaje za verskim objektima u kojima se naplaćuje ulazak, nego po mnogo čemu i prednjači. Istovremeno, naplaćuje se ulazak u Narodno pozorište i niz drugih institucija koje se finansiraju iz budžeta, ističe vodič u Hramu svetog Save.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari