Od tople vode do parkinga: Šta sve poskupljuje u Novom Sadu? 1Foto: M. S.

Gradsko veće odlučilo je da grejanje u Novom Sadu poskupi za 11 odsto, dok će topla potrošna voda biti skuplja za pet odsto. Novosadska vlast je odlučila da parkiranje poskupi za 10 odsto, dok se razmišlja i o poskupljenju javnog prevoza.

Ovim poskupljenjem, kako piše portal 021, račun za prosečan stan od 50 kvadratnih metara porašće za 515 dinara, dok će se za prosečnu potrošnju pet kubika vode izdvajati 60 dinara više.

Prema predloženom cenovniku, grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratu, odnosno sa 90,2 na 100,5 dinara.

Za poslovne potrošače, kao i za građane kojima se grejanje naplaćuje po kilovat času, jer imaju ugrađene kalorimetre i razdelnike, utrošena energija je porasla sa 5,2 na 5,7 dinara po kilovat času, dok je instalisana snaga po kilovatu porasla sa 243,9 na 257,2 dinara.

Nova cena tople potrošne vode iznosiće 236,3 dinara po kubiku, umesto dosadašnjih 224,3 dinara.

„Nova cena grejanja će početi da se primenjuje od 1. januara 2023. godine. Toplana nam se obratila sa zahtevom da se grejanje poveća za 20 odsto, ali smo mi odlučili da se zadržimo na 11,4 i da ostatak cene grad subvencioniše ovom preduzeću da se ne bi sve prelomilo na leđima građana Novog Sada“, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Gradska vlast povećava i cenu parkiranja prvi put posle deset godina.  Nova cena kako pise portal 021 u ekstra zoni je 80 dinara za sat vremena, umesto dosadašnjih 70.

U crvenoj zoni sat će se plaćati 60 dinara, dok se do sada izdvajalo 53. Plava zona koštaće 50 dinara po satu, što je poskupljenje od šest dinara.

Za povlašćene parking karte, koje važe na parkiralištima u zoni naplate za stanare tih ulica, predviđeno je da se mesečno izdvaja 200 dinara, umesto 130 koliko je do sada bio slučaj. Cena ove karte će na godišnjem nivou od sada biti 2.400 dinara, umesto 1.560.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da se razmišlja i o povećanju cene karte javnog prevoza u gradu.

„Trenutno čekamo projekciju GSP-a o tome koliko određeno poskupljenje visine karata može da donese prihod tom preduzeću“, rekao je gradonačelnik.

Kako je objasnio, ovom preduzeću treba novca jer su se povisile cene dizela, delova za autobuse i ostalih neophodnih elemenata.

Inače, rebalansom budžeta je u oktobru ove godine odvojeno čak 851 milion dinara za pokrivanje rada ovog preduzeća, pa je više od polovine ukupnih subvencija javnim preduzećima iz budžeta za 2022. godinu otišlo na račun gradskog prevoznika.

U Novom Sadu će od početka 2023. godine poskupeti niz komunalnih usluga – grejanje i topla voda, parking, odnošenje smeća, voda i kanalizacija.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari