Odbačena krivična prijava zbog dovođenja glasača u "Arenu": Tužilaštvo tvrdi da nema dokaza 1Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Stranke slobode i pravde podnetu protiv direktora „Beogradske arene“ Gorana Grbovića kojom je bio prijavljen zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja, jer nema osnova sumnje da je učinjeno bilo koje krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, pa tako ni za prijavljeno krivično delo.

Kako se navodi u saopštenju, tužilaštvo nalazi da navodi krivične prijave nisu potkrepljeni nikakvim dokazima – dokazi nisu prikupljeni ni 17. decembra 2023. godine, niti kasnije, a nisu dostavljeni ni uz krivičnu prijavu.

Zbog toga ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni Grbović, kako to tvrdi podnosilac krivične prijave, omogućio okupljanje lica koja nisu stanovnici Beograda u Beogradskoj areni, u svrhu njihovog nezakonitog glasanja na izborima održanim 17. decembra 2023. godine, navodi se.

U sapštenju se ističe da u odsustvu bilo kakvih konkretnih dokaza „nije moguće ni koncipiranje smislenog zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, zbog čega je krivična prijava odbačena“.

„Ukazujemo da se radnje koje se u prijavi pripisuju Grboviću navode paušalno, bez bilo kakvih dokaza kojima bi se potkrepile tvrdnje iz prijave, već se samo navodi da je činjenice iz prijave ‘video veliki broj građana’, da su „dokazi objavljeni na društvenim mrežama i medijima“, i tome slično“, piše u saopštenju.

Kako su naglasili, uz krivičnu prijavu nije dostavljen nijedan dokaz da je „Beogradska arena“ zaista bila mesto gde su se skupljala i odakle su se ka biralištima prevozila lica koja su dolazila sa područja izvan teritorije Republike Srbije, a za koja podnosilac prijave tvrdi da su glasala na teritoriji grada Beograda, kao i da, pored toga, nije utvrđen identitet nijednog takvog lica.

„Podsećamo da je na sam dan izbora 17. decembra 2023. godine oko 13:40 časova Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu obavešteno o pozivu člana RIK-a Jovana Rajića upućenog policiji, koji je prijavio da njemu i njegovim kolegama obezbeđenje ne dozvoljava da uđu u ‘Beogradsku arenu’ gde se, prema tvrdnjama Rajića, ‘odvijalo paralelno glasanje'“, istakli su iz VJT-a.

Po nalogu dežurnog javnog tužioca Trećeg OJT u Beogradu PS Novi Beograd je izvršila proveru, kojom prilikom nisu potvrđeni navodi Rajića i ostalih, a RIK se oglasio zvaničnim saopštenjem da u Areni” nije bilo izborno mesto, objašnjeno je.

Nakon toga, tužilaštvo je naložilo pojačanje patrolne delatnosti oko “Arene” da bi se sprečilo eskaliranje nasilja.

„Krivične prijave koje je Stranka slobode i pravde podnela protiv ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića i drugih, dostavljene su na nadležnost nadležnom javnom tužilaštvu“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari