Presudom Okružnog suda u Užicu odbijena je zajednička žalba odbornika Skupštine opštine Prijepolje Almira Mehonića (DPS), Vukosava Tomaševića (DSS) i Zorana Despotovića (SRS) podneta ovom sudu u ime opozicije u lokalnom parlamentu, kojom su osporavali skupštinsku odluku o potvđivanju mandata novim odbornicima, kao i proceduru koja je prethodila njihovom izboru.

Prvo u višednevnoj skupštinskoj raspravi, a potom i u žalbi sudu opozicionih odbornika traženo je da se poništi potvrđivanje mandata: Jusufu Muškiću, Izudinu Solakoviću, Milivoju Banduki, Zoranu Tomaševiću, Milutinu Bakoviću i Dragoljubu Popadiću koji su došli na mesta, nekoliko dana ranije, izabranih opštinskih funkcionera i članova izvršne vlasti.

Međutim, donoseći presudu o odbijanju žalbe Okružni sud u Užicu je u obrazloženju naveo „da je Opštinska izborna komisija u Prijepolju pravilno dodelila sporne mandate kandidatima za izbornih lista sa kojih su bili izabrani odbornici kojima je prestao mandat“, da su ‘’kandidati za odbornike mogli posle konstituisanja skupštine da učestvuju u njenom radu i u glasanju pored odbornika čiji mandati nisu bili sporni’’ kao i da žalbeni navodi u vezi prestanka mandata ranijih odbornika nisu uticali na pravilnost donete skupštinske odluke. Po oceni ovog suda skupštinskom odlukom nije povređen zakon na štetu podnosilaca odbijene žalbe, zbog čega je ocenjena kao neosnovana.

Na sam dan, 26. februara, kada je žalba prijepoljske opozicije na odluku SO o novim odborničkim mandatima u sudu u Užicu odbijena, njeni stranački čelnici lokalnih odbora zakazali su konferenciju za medije na ulaznom stepeništu ispred zgrade opštinske administracije na kojoj su isticali da imaju saznanja da se na sud vrše politički pritisci iz Beograda i Prijepolja, ali da očekuju, jer je takvih primera bilo i u drugim opštinama, da će presuda biti u njihovu korist. Prekjuče su to ponovo uradili Vukosav Tomaševići Milan Gačević, predsednici OO DSS i NS kao sadašnji koalicioni partneri u SO.

– Odluka Okružnog suda u Užicu je bespravna, nezakonita i politički motivisana. Bila je doneta, po onome što znamo, samo deset minuta nakon što je zvanično primljena. Zbog načina kako je doneta i kako ju je prenela elektronskim medijima telefonom iz Užica Hanka Hajdarević, načelnica Opštinske uprave, sumnjamo da je to urađeno pod političkim pritiskom vladajućih struktura u Prijepolju i u Republici Srbiji, kaže Vukosav Tomašević, opštinski odbornik i jedan od podnosilaca žalbe i dodaje da kao legalista prihvata sudsku presudu sa stanovišta konačnosti, ali i to da će insistirati na svim pravnim sredstvima kako bi se dokazala ispravnost stava opozicionih odbornika u vezi ovog pitanja.

– Iako je ranije bilo ideja o bojkotu skupštinskog rada, mi u DSS i NS ocenili smo da nema drugog izbora nego da se vratimo u odborničke klupe. Većdanas mi moramo da skrenemo pažnju skupštinskoj većini da ne možemo raditi po privremenom poslovniku konstitutivne sednice, zatim da se pre bilo kakvih rasprava upoznamo sa opštinskim budžetom koji je donela skorašnja privremena vlast. Takođe, DSS i NS se protive načinu na koji se pokušava izmeniti član pet opštinskog statuta, a tiče se uvođenja bosanskog jezika i latiničnog pisma u ravnopravnu službenu upotrebu sa srpskim jezikom i ćiriličnim pismom, dodaje Milan Gačević, skupštinski odbornik i predsednik OO NS u Prijepolju. Zbog svega toga mi iz DSS i NS učestovaćemo u radu zakazane sednice SO.

Replike i rasprava po Poslovniku trajala 11 sati

Odbornici SO Prijepolje na prekjučerašnjoj prvoj radnoj sednici, nakon konstituisanja, u celodnevnoj raspravi nisu čak ni usvojili dnevni red po kome će raditi. Jedanaest sati vremena potrošeno je na javljanja odbornika, većinom iz opozicionih redova, po poslovniku i u replikama i sve to u prisustvu kamera i u direktnom prenosu jedne lokalne TV stanice.

Na „svetlo dana’’ iznošeni su mnogi zvanični i poluzvanični podaci o političkim suparnicima, pojedincima u strankama, mereni i upoređivani koeficijenti inteligencije odbornika. Tako se saznalo da je načelnica Opštinske uprave Hanka Hajdarevićkao predsednica Opštinske izborne komisije tokom prošle godine za rad u OIK dobila 370.000 dinara, da je odbornik Vesko Zindović(SNS) svoju sadašnju koleginicu u SO Elmu Bukvićnazivao Turkinjom i pretio joj, kao i da je Jusuf Muškić(SDP), koga je u skupštini opozicija već‘’postavila’’ na mesto novog predsednika lokalnog parlamenta u Prijepolju, po rečima Bahrije Beganovića Lutke, za svog lidera Ljajića rekao da je nikakav čovek i da mu duguje mnogo para. Pominjani su još i Štrpci, Srebrenica, Potočari, spomenici, izdaja Bošnjaka od strane SDP, kao stranke koja je po broju osvojenih mandata imala pravo na izbor čelnog funkcionera opštine, ekonomskoj i političkoj ugroženosti Srba od manjinskog naroda s obzirom, kako je to rekao Milan Gačevićiz Nove Srbije, da privatna preduzeća većinom drže Bošnjaci u kojima je malo zaposlenih iz redova većinskog naroda kao i da će, posle trampe između Nikolića i Ljajića, na ključna rukovodeća mesta u policiji, tužilaštvu, elektrodistibuciji, poreskoj i u opštinskoj upravi doći ljudi iz SDP. Skupština danas nastavlja sa radom, a u dnevnom redu je godišnji program rada i predlozi odluka o promeni statuta opštine i izboru stručne komisije za izradu njegovog nacrta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari