Branioci hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača zatražili su juče od Haškog tribunala da ih oslobodi zato što tužioci nisu dokazali njihovu krivicu za progon Srba iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u leto 1995. godine. Tokom uobičajene rasprave po završetku izvođenja dokaza optužbe, zastupnici odbrane su tvrdili da krivica Čermaka i Markača nije dokazana ni po jednoj od devet tačaka otpužnice.

Generali Čermak (59) i Markač (53) su, zajedno sa generalom Antom Gotovinom (53), optuženi, kao individualno i komandno odgovorni, za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačku državne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje sa srpskim civilima u Kninskoj krajini od početkka avgusta do kraja septembra 1995.

Ta dela su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, i kao kršenje zakona i običaja ratovanja. General Gotovina je u to vreme, kao komandant vojnog područja Split, zapovedao operacijom Oluja, drugooptuženi Čermak bio je vojni komandant grada Knina i okoline, a trećeoptuženi Markač je, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, zapovedao jedinicama specijalne policije.

Čermakov branilac Stiven Kej tvrdio je da tužioci nisu dokazali da je njegov klijent imao komandu i kontrolu nad operativnim jedinicama Hrvatske vojske u kritično vreme, niti da je Čermak bio u „vojnoj komandnoj strukturi“. Po odbrani, Čermak nije bio „vojni guverner Knina“, kako su ga nazivali oficiri snaga UN, nego „civil u uniformi sa ulogom koja nije bila operativna“ i koji je imao „ograničena ovlašćenja nad vojnom policijom“, a nikakva nad civilnom.

Tvrdeći da nije dokazan ni navod optužnice da je Čermak učestvovao u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ čiji je cilj bio progon Srba iz Kninske krajine, branilac Kej je rekao da je Čermak, sasvim suprotno tome, posle Oluje, izvedene 4. i 5. avgusta 1995. godine, izjavljivao da srpsko stanovništvo treba da ostane u Hrvatskoj. Čermak, kako je kazao njegov branilac, nije ni negirao da su zločini nad Srbima počinjeni, ali je tvrdio da je to bila „osveta“ hrvatskih civila koji su prethodno bili proterani, ili pojedinaca iz redova vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari