Odlazak novinarske doajenke Ljiljane Jovanović 1Ljiljana Jovanović Butcher: Foto privatna arhuiva

Ljiljana Jovanović Butcher, novinarska doajenka iz Niša, koja godinama živi i radi u Velikoj Britaniji, preminula je u Londonu u 78. godini.

Bila je dugogodišnja dopisnica i urednica u Tanjugu, Blicu i Glasu javnosti, a radila je i u ageneciji Fonet.

U Londonu je sarađivala sa agencijom BBC.

U Tanjugu je radila 25 godina, sve do 1996. godine, kada je dobila otkaz jer se suprotstavila tadašnjoj uređivačkoj politici koju je diktirala vlast Slobodana Miloševića, te objektivno izveštavala o građanskim protestima i drugim događajima tokom 90- tih.

Već 2000. godine preselila se u London.

Autorka je romana “Vilina reka”, objavljenog 2012. godine, koja je “biografija, ali na jedan posve drugačiji način”.

Čitaoci su između ostalog u “Vilinoj reci” mogli da saznaju da je njen otac Ilija Jovanović, delovođa i političar iz leskovačkog kraja, kao politički protivnik komunizma, osuđen i ubijen, a potom bačen u masovnu grobnicu zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde je robijao.

Kompletna imovina porodice Jovanović je tada konfiskovana, a njena majka Budimka Šarović i Ljiljana su morale da pobegnu iz sela. Od tada počinje njena “borba sa sudbinom”.

“Posle odlaska u penziju počela sam da osećam veliki teret koji sam nosila svih tih prethodnih godina. I morala sam da pišem o smislu života nasuprot sudbini. Ja sam od sudbine ili pobegla ili joj se suprotstavljala, nikada se nisam mirila sa njom”, rekla je na promociji romana u Niškom kulturnom centru.

Ljiljana Jovanović Butcher je završila gimnaziju u Nišu i Filološki fakultet u Beogradu.

Rođena je u selu Orašac kod Leskovca- u koji je dolazila gde god da je živela i kad god je mogla, kao sedmo dete u porodici Ilije Jovanovića.

Iza nje su ostale tri kćeri i tri unuka.

Biće sahranjena u Londonu.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari