Na Timočkom maratonu u Zaječaru najmanje Zaječaraca 1Foto: M.S.

Minulog vikenda, nakon dvogodišnje pauze održan je tradicionalni Timočki maraton po peti put. Ove godine izostao je takmičarski deo – organizovan obilazak dela staze, a akcija je imala i humanitarni karakter.

Omladinsko planinarsko-smučarsko društvo „Dragan Radosavljević” iz Zaječara organizovalo je minulog vikenda peti po redu „Timočki maraton”, koji je za razliku od ranijih godina nije imao takmičarski deo.

Predsednica OPSD „Dragan Radosavljević“ Milana Stanković, kazala je za Danas da je održan Timočki maraton po peti put, ali da nije bilo takmičenja.

Na Timočkom maratonu u Zaječaru najmanje Zaječaraca 2
Foto: M.S.

„Timočki maraton održan je po peti put. Zbog pandemije izazvane korana virusom bilo je pauze koja je trajala dve godine, pa smo sada nastavili tradiciju“, ističe ona.

Prema njenim rečima nisu mogli da obezbede stazu u celoj dužini od 67 kilometara, već su obezbedili stazu do Felix romuliane, a učešće je uzelo oko 100 učesnika.

Katarina Simeonović kaže da je prvi put na maratonu, i ističe da je oduševljena, pošto je ovo prilika da se spoje istorija i prirodne aktivnosti.

Dugogodišnji planinar Žika Branković, kaže da je Timočki maraton dragulj Zaječara, ali da je najmanje Zaječaraca prisutno.

Na Timočkom maratonu u Zaječaru najmanje Zaječaraca 3
Foto: M.S.

“Meni je žao, i osećam gorak ukus u ustima. Došli su nam ljudi iz Paraćina, Majdanpeka, sa svih strana, a naših ima najmanje. Nadao sam se da će ovde biti naših Zaječaraca, da daju doprinos očuvanju ne samo ove akcije, ali i bastiona. Bastioni su danas ugroženi. Dali su oglas da se bastioni prodaju. Kupiće neko koji će to da rasturi, pošto ima dobrog kamena. To smo mi Zaječarci, ne čuvamo svoje, ali smo spremni da se borimo za druge. Ajde da pokušamo da zaštitimo ono što nam je ostalo. Evo pogledajte koliko smeća je pored staze, a to mi radimo. Treba puno raditi da narod usvoji šta je dobro za prirodu”, istakao je Branković.

Ovogodišnji maraton imao je i humanitarni značaj, pošto se prikupljao novac za našu malu sugrađanku Lenku Ljubisavljević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari