Održan Festival divlje gradnje na Šodrošu 1ilustracija Foto: G. Nonin/list Danas

Festival divlje gradnje održan je danas na Šodrošu, na lokaciji na kojoj se planira izgradnja novog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Aktivisti koji mesecima protestuju zbog, kako navode, bespravnog uništavanja ove zlelene oaze, danas su nadomak ograde koja čuva buduće gradilište postavili desetak štandova na kojima su posetioci mogli da ispeglaju prostorne planove, dobiju diplome, gradjevinske dozvole ili operu novac.

Kako je za agenciju Beta rekla jedna od organizatorki Aleksandra Derušek Stankić, iako je sve u šaljivom tonu, ovde su zapravo detektovani najozbiljniji i stvarni problemi sa kojima se gradjani Srbije svakodnevno suočavaju.

Ne očekuju, dodaje Derušek Stankić, promenu u ponašanju nadležnih, ali se nadaju da bi gradjani, koji su nadredjeni nadležnima, mogli da promene svoj način razmišljanja i „usmere svoju pažnju na to kako nadležni rade“.

„Ovo je neki naš način da ljudi shvate da ovo nije strašno i opasno po život, iako su poslali čitavu jedinicu policije na ovaj Festival divlje gradnje, tako da su nam oni bili prvi posetioci“, navela je ona.

Tokom festivala planirana je i dodela titule šampiona korupcije, „pošto je korupcija u Srbiji na šampionskom nivou“, istakla je Derušek Stankić.

Tokom festivala bile su primetne nevelike snage policije, od kojih je deo bio smešten u šumi, nadomak ograde gde je pre mesec danas bilo zabeleženo nekoliko sukoba sa aktivistima tokom protesta zbog postavljanja ograde gradilišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.